Η σημασία του πρωινού στα παιδιά

 
Το πρωινό είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό γεύμα της ημέρας και μάλιστα στη χρονική εκείνη στιγμή της ημέρας που οι αποθήκες ενέργειας του σώματος απαιτούν την επαναφόρτισή τους μετά από τις ώρες του βραδινού ύπνου και το σώμα απαιτεί πρόσληψη «καυσίμου» για να ξεκινήσει τις δραστηριότητες του.


Στο ξεκίνημα λοιπόν της ημέρας ενός μαθητή, και πριν ξεκινήσει ακόμα μια μέρα ακόμα γεμάτη τρέξιμο, διάβασμα, υποχρεώσεις πνευματικές και σωματικές και δραστηριότητες είναι σημαντικό να προμηθεύσει τον οργανισμό του με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα τον «κρατήσουν» μέχρι το επόμενο γεύμα που είναι το μεσημέρι.

Πρέπει λοιπόν το πρωινό γεύμα να του προσφέρει κυρίως υδατάνθρακες για ενέργεια αλλά και πρωτεΐνη και λίπος, όσο γίνεται πιο καλής ποιότητας για τις συνολικές ανάγκες του οργανισμού. Το πρωινό πρέπει να περιέχει τόση ενέργεια σε θερμίδες και τέτοια σύσταση που να ανταποκρίνεται στο βάρος, το είδος και την ένταση της δραστηριότητας αλλά και τις ανάγκες της ηλικίας του κάθε μαθητή.

Το πρωινό λοιπόν είναι ένα πολύ χρήσιμο γεύμα που όταν το αποφεύγουμε αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να υπολειτουργεί για πολλές ώρες και με αυτό τον τρόπο και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας αυξομειώνονται απότομα και με αυτό τον τρόπο ωθούμε τον οργανισμό μας να υπερκαταναλώσει τροφή κατά το μεσημεριανό γεύμα.

Βασιζόμενοι σε πολλές σχετικές μελέτες έχει συσχετιστεί η πρόσληψη πρωινού με την πνευματική απόδοση των μαθητών σε τεστ και ειδικές δεξιότητες, με την ικανότητα και τη δύναμη της μνήμης και φάνηκε πως πάντα η αποφυγή πρωινού είχε αρνητική επίπτωση σε όλα αυτά. Επίσης, η παράλειψη πρωινού συσχετίστηκε με το αυξημένο σωματικό βάρος και τις διαταραχές ζαχάρου σε παιδιά σχολική ηλικίας.

Παρακάτω δίνονται κάποιες ιδέες-επιλογές για ένα δυναμωτικό πρωινό που θα βοηθήσει τα παιδιά να προμηθευτούν την απαραίτητη ενέργεια για το σχολείο και τις ώρες μέχρι το μεσημεριανό γεύμα:

Πρωινά γεύματα:
1 ποτήρι γάλα 1.5% (στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι καλύτερο να δίνουμε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά)
με 30 γρ δημητριακά (κατά προτίμηση υψηλά σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε σάκχαρα)
1 φρούτο ή 1 μικρό ποτήρι φυσικό χυμό 1 μικρό ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή χυμό από διάφορα φρούτα
30 γρ τυρί χαμηλό σε λιπαρά
2 φέτες του τοστ ψωμί ολικής ή πολύσπορο  1 αβγό βραστό ή σε αντικολλητικό σκεύος με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 φέτα ψωμί σικάλεως
1 φρούτο 1 ποτήρι γάλα 1.5%
1 φέτα ψωμί ολικής 1 κουταλιά του γλυκού μέλι και φυτική μαργαρίνη (π.χ. με βάση το ελαιόλαδο) 1 ποτήρι γάλα 1.5%
1 κομμάτι σπιτικό κέικ με ελαιόλαδο ή 2 μικρά σπιτικά κουλουράκια 1 ποτήρι γάλα 1.5% λιπαρά
2-3 κουτ σούπας βρώμη (κουάκερ) ή μούσλι (αν τους αρέσει)
1 κουτ. μέλι Υγιεινά σνακ για το σχολείο

Βέβαια, ακόμα και μετά από ένα καλό πρωινό, οι ενεργειακές ανάγκες των παιδιών είναι υψηλές και έτσι είναι σημαντικό να δίνουμε και ένα υγιεινό σνακ στο σχολέιο, για να σας «κρατήσει» μέχρι την ώρα που θα πάτε στο σπίτι (έτσι ώστε να αποφύγουν τα λιπαρά και γλυκά σνακ του κυλικείου):

1 μικρό παπστέλι
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
1 μπαρ δημητριακών (με δημητριακά χωρίς πολλή ζάχαρη)
1 φρούτο (π.χ. 1 μπανάνα)
1 μικρή αραβική πίτα με γαλοπούλα και τυρί (αν έχουν φάει ένα ελαφρύ πρωινό π.χ. μόνο γάλα)
1 κομμάτι σπιτικό κέϊκ με λίγα λιπαρά και ζάχαρη (π.χ. με χυμό πορτοκάλι)
2 μέτρια σπιτικά μπισκότα με βρώμη, ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *