Η σημασία του βάρους στην εγκυμοσύνη

0C7E47EB6E59E23759E29A1FEAF5DE38.jpg

  Τα παιδιά που έχουν παχύσαρκες μητέρες έχουν κατά ένα τρίτο μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν φτάσουν την ηλικία των 55 χρόνων, συγκριτικά με όσα έχουν γεννηθεί από μητέρες με φυσιολογικό βάρος.

Επιπλέον, έχουν 29% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο εξαιτίας καρδιακής προσβολής, στηθάγχης και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες –όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail- τα μωρά που είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες μαμάδες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη και παχυσαρκίας, όμως νέα μελέτη προσθέτει σε αυτή τη «λίστα» και τον αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι.

Μία θεωρία αναφέρει ότι όταν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της αυτό μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την όρεξη και το μεταβολισμό του αγέννητου βρέφους, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή του.

Ειδικοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Aberdeen και του Εδιμβούργου μελέτησαν την πρόοδο σχεδόν 38.000 μωρών που γεννήθηκαν στη Σκωτία τα έτη 1950-1976.

Είχε καταγραφεί το βάρος των μανάδων τους πριν από τη γέννησή τους και οι ερευνητές μελέτησαν και τα αρχεία θανάτων των παιδιών τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους έδειξαν ότι τα παιδιά είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, πριν τα 55 έτη, αν η μητέρα τους είχε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή και παραπάνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Ένας ενήλικας με βάρος 70 κιλά και ύψος 1,75 μ. έχει ΔΜΣ 22,9.

Όσοι έχουν ΔΜΣ 18,5 μέχρι 25 θεωρούνται ότι έχουν φυσιολογικό βάρος, από 25-30 είναι υπέρβαροι και πάνω από 30 παχύσαρκοι.

Από τις 28.540 μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη, το 21% ήταν υπέρβαρο και το 4% παχύσαρκο.

Από τα 37.709 παιδιά πέθαναν τα 6.551 με κύρια αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή (σε ποσοστό 24% για τους άντρες και 13% για τις γυναίκες).

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες όπως την ηλικία της μητέρας και την κοινωνικο-οικονομική της κατάσταση, καθώς και το φύλο του παιδιού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *