Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 
Γενικά, μέχρι τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης το ζευγάρι μπορεί να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή, εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/10/fetcher_910.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Μάλιστα αρκετοί γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις ασθενείς τους να κάνουν σεξ μέχρι και τον 9ο μήνα (με τις κατάλληλες οδηγίες βέβαια) γεγονός που βοηθάει στο φυσιολογικό τοκετό.

Παρόλα αυτά, κάποιες έγκυες εκδηλώνουν άρνηση για σεξουαλική επαφή ιδιαίτερα μετά τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, μια συζήτηση της εγκύου με το γυναικολόγο της μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική, καθώς θα μπορέσει να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που την απασχολούν.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό αρχικά, και από τους δύο γονείς είναι ότι το βρέφος δεν κινδυνεύει από τη σεξουαλική επαφή, γιατί είναι πολύ καλά προστατευμένο από τον αμνιακό σάκο και τους μυς που περιβάλλουν την μήτρα. Επίσης υπάρχει μια παχύρρευστη βλέννα η οποία σφραγίζει τον τράχηλο για προστασία από τις μολύνσεις. Το πέος επομένως δεν έρχεται σε καμία είδους επαφή με το βρέφος κατά τη συνουσία.

Σίγουρα μετά από τον 5ο μήνα το σεξ γίνεται ακόμα πιο άβολο και δύσκολο για το ζευγάρι. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι πρέπει να κρατάτε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με το σύντροφό σας όσον αφορά τη σεξουαλική σας σχέση. Μπορείτε κάποιες φορές να βρείτε άλλους εναλλακτικούς τρόπους σεξουαλικής προσέγγισης όπως φιλιά και ερωτικά παιχνίδια ή να θέλετε να πειραματιστείτε με νέες στάσεις, μέχρι να βρείτε αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.

Αν και τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν την ιεραποστολική σεξουαλική στάση (άνδρας από επάνω), αυτή γίνεται ιδιαίτερα άβολη όσο η εγκυμοσύνη προχωρά και η κοιλιά μεγαλώνει. Μάλιστα μετά το πέρας του 4ου μήνα η ιεραποστολική στάση όπου η γυναίκα είναι ξαπλωμένη με την πλάτη και ο άνδρας από πάνω κρίνεται και επικίνδυνη κάποιες φορές. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του βάρους του εμβρύου το οποίο πιέζει σημαντικά αιμοφόρα αγγεία της μέλλουσας μητέρας.

Μερικές εναλλακτικές στάσεις είναι οι ακόλουθες:

-Γυναίκα από πάνω: Η στάση αυτή θεωρείται ως ιδιαίτερα ασφαλής και βολική για τα περισσότερα ζευγάρια.

Επιτρέπει τον έλεγχο του πόσο βαθιά θα διεισδύσει το πέος και δίνει και επιπλέον έλεγχο στη γυναίκα, η οποία μπορεί να καθορίσει τον ρυθμό της επαφής ανάλογα με το πώς εκείνη αισθάνεται.

-Η γυναίκα με πλάτη και ο άνδρας από πίσω:
Η στάση αυτή θεωρείται ιδανική γιατί δεν πιέζεται η κοιλιακή χώρα και η διείσδυση του πέους δεν είναι εις βάθος.

Αρκετές γυναίκες την προτιμούν κατά την εγκυμοσύνη γιατί είναι πιο βολική και ξεκούραστη και για τους δύο και προτιμάται τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης όπου η κοιλιά της γυναίκας έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και η βαθιά διείσδυση του πέους γίνεται ενοχλητική.

-Πλάγια στάση:
Η οποία θεωρείται ξεκούραστη και για τους δύο και αποφεύγεται η πίεση της κοιλιακής χώρας.

-Η γυναίκα στηρίζεται στα τέσσερα: Η στάση αυτή περιγράφεται ως προτιμητέα από πολλές εγγύους. Αυτό συμβαίνει γιατί η διείσδυση είναι πιο βαθιά προκαλώντας περισσότερο ηδονή αλλά κυρίως γιατί μπορούν να στηρίξουν με ένα μαξιλάρι την κοιλιά και το στήθος, μειώνοντας την ενοχλητική αίσθηση της μεγάλης κοιλιάς και την πίεση που ασκεί.

Επειδή η διείσδυση είναι πιο βαθιά σε αυτή τη στάση είναι σημαντικό να επικοινωνείτε στο σύντροφό σας αν αισθάνεστε ενόχληση ή πόνο.

Όποια στάση και αν προτιμήσετε είναι σημαντικό να είστε δημιουργικοί και ανοιχτοί με το σύντροφό σας ώστε να βρείτε ποια στάση σας ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει η εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να εμπλουτίσει το σεξουαλικό σας ρεπερτόριο και μετά τη γέννα υπό νέες συνθήκες.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/10/fetcher_107.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *