Η σχέση της βιταμίνης D με την παχυσαρκία

5ABE0436E9ECDF1259ACD165152B5375.jpg

  Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα, για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να χάσουν βάρους, υποστηρίζουν ειδικοί.

Την άποψη αυτή εξέφρασε μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, οι οποίοι προειδοποιούν, ότι όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης του «ήλιου» στον οργανισμό τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D με την εμφάνιση παχυσαρκίας και τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου εκτίμησαν, ότι στη βόρεια Ιταλία, η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D κυμαίνεται από 6% στους υπέρβαρους ανθρώπους, έως και 30-40% σε αυτούς που θεωρούνται παθολογικά παχύσαρκοι.

Σχεδόν όλοι οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες εμφάνισαν έλλειψη βιταμίνης D, κάτω από το επίπεδο της βέλτιστης περιοχής.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν 400 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες –αυτούς που δεν ελάμβαναν συμπληρώματα, εκείνους που έπαιρναν 25.000 βιταμίνες D το μήνα και σε εκείνους που ελάμβαναν πάνω από 100.000.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η MailOnline, όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την ίδια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Μετά από έξι μήνες, μόνο όσοι ελάμβαναν 100.000 βιταμίνες το μήνα είχαν καταφέρει να φτάσουν τη βέλτιστη περιοχή πρόσληψης βιταμίνης D, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση της περιφέρειας της μέση και στις δύο ομάδες που πήραν τα συμπληρώματα. Όσοι ανήκαν στη δεύτερη ομάδα έχασαν κατά μέσο όρο 3,8 κιλά (και 4 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης), ενώ όσοι ανήκαν στην τρίτη ομάδα έχασαν 5,4 κιλά (και 5,48 εκατοστά από την περιφέρειας της μέσης). Οι συμμετέχοντες που δεν πήραν καθόλου συμπληρώματα έχασαν 1,2 κιλά (και 3,21 εκατοστά στην περιφέρεια της μέσης).

«Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν, ότι στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους με έλλειψη βιταμίνης D, τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στην απώλεια του βάρους και ενισχύουν τις ευεργετικές επιδράσεις ενός διατροφικού προγράμματος χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες» αναφέρουν οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την παχυσαρκία που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *