«Η ψυχική υγεία οδηγείται σε υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση»

A0EF66A7DB2C253127F4F1E24860C259.jpg

  Επίκαιρη ερώτηση για την κυβερνητική πολιτική στην ψυχική υγεία, κατέθεσαν σήμερα σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλούν στην ερώτησή τους την κυβέρνηση, πως με πρόσχημα την εφαρμοζόμενη εδώ και 13 χρόνια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση (που έχει ως κατεύθυνση την αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων και την αποκατάστασή τους) «επιχειρεί με τη νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική της, να οδηγήσει και το ευρύτερο σύστημα της δημόσιας ψυχικής υγείας σε υποβάθμιση, αποδιάρθρωση, διαμελισμό και οπισθοδρόμηση».

«Το πρόγραμμα “Ψυχαργώς” αποτελεί το όχημα για την υλοποίηση μιας στρεβλής εκδοχής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ερώτησή της.

«Γίνεται η επίκληση των προ 15ετίας τεθέντων στόχων του “Ψυχαργώς”, ως πρόσχημα για το οριστικό κλείσιμο των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να αγνοείται επιδεικτικά η σημερινή πραγματικότητα, καθώς τα νοσοκομεία αυτά καλύπτουν ανάγκες από ευρύτερες περιοχές της χώρας- και αποτελούν κρίσιμες μονάδες για την Ψυχιατρική Εφημερία με δεδομένο το εξαιρετικά αυξημένο ποσοστό των εντολών για ακούσιες νοσηλείες κλπ».

Εξάλλου, «εκμεταλλευόμενες κάποιες υπαρκτές αναγκαιότητες της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αλλά και σαφείς ντιρεκτίβες της ΕΕ, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε Μη Κερδοσκοπικές δομές. Αυτό έχει ως συνέπεια την εγκαθίδρυση ελαστικών σχέσεων εργασίας στο πεδίο του κοινωνικού κράτους, που εξυπηρετούσαν το βασικό ιδεολόγημα των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας περί μείωσης του εργατικού κόστους», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *