«Η ποιότητα και η ασφάλεια αποτελούν για τον καταναλωτή έννοιες αδιαπραγμάτευτες»

9C54A6B7ED29C571949B2475A8CF77BA.jpg

  «Η ποιότητα και η ασφάλεια αποτελούν για τον καταναλωτή έννοιες αδιαπραγμάτευτες», επισημαίνει ο ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015, στις 7 Απριλίου, η οποία εφέτος είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασφάλεια των τροφίμων αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες, και εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού.
Από την πλευρά της, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων-ποτών αποτελεί τον κυριότερο εγγυητή της ποιότητας και της ασφάλειας. H οργανωμένη βιομηχανία τροφίμων, παράγει καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες τα επώνυμα προϊόντα της και έχει ουσιαστικά και νομικά την ευθύνη να εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τους κανόνες ελέγχου και ασφάλειας, υγιεινής και επισήμανσης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, ακόμη και μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες δεν θυσιάζει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της» και τονίζει: «Ρόλος μας, ως Βιομηχανία, είναι να παράγουμε και να διαθέτουμε στον καταναλωτή προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή και στην καλύτερη δυνατή τιμή με στόχο να ικανοποιήσουμε στο μέγιστο τις ανάγκες των καταναλωτών μας αναδεικνύοντας το ελληνικό τρόφιμο ως συνώνυμο της ποιότητας. Άλλωστε, η σχέση που χτίζουμε καθημερινά με τους καταναλωτές μας αποτελεί και την περιουσία μας».

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, συστήνει στους καταναλωτές να ενημερώνονται για ασφαλείς & υγιεινές επιλογές.

«Η 7η Απριλίου, επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), έρχεται να υπενθυμίσει, ότι η κατανάλωση τροφής δεν παίζει ρόλο μόνο στην ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας αλλά συντελεί στη διατήρηση της υγείας και στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Φέτος, ο Π.Ο.Υ. επιλέγει ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία – τα ασφαλή τρόφιμα», τονίζει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Με την εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση που η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα, η ανάγκη διάθεσης επαρκών και ασφαλών τροφίμων προβάλει όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική. Ο τομέας της Ασφάλειας των Τροφίμων αντιμετωπίζει νέες και δυναμικά εξελισσόμενες προκλήσεις ως αποτέλεσμα κυρίως, της παγκοσμιοποίησης και απελευθέρωσης του εμπορίου, των νέων τεχνολογιών και των κλιματικών αλλαγών. Η αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκη. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τόσο την εμφάνιση νέων αναδυόμενων κινδύνων άγνωστων μέχρι σήμερα όσο και την επανεμφάνιση άλλων από τους οποίους πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί».

Ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους ομόλογους ευρωπαϊκούς φορείς, την ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, τις εθνικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς, αποδεικνύοντας πως είναι ενεργός εταίρος έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι χρησιμοποιεί τρόφιμα ασφαλή, υγιεινά και ποιοτικά.

«Θα πρέπει να τονιστεί, ότι εκτός από την θεσμοθετημένη ευθύνη των επιχειρήσεων τροφίμων για παραγωγή και διάθεση ασφαλών τροφίμων, ο καταναλωτής έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση διατροφικών επιλογών βασισμένων στην ορθή ενημέρωση για την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των τροφίμων», αναφέρει ο ΕΦΕΤ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.