Οσο περνά ο καιρός, ο ασθενής χάνει την εμπιστοσύνη του στους άλλους και γίνεται καχύποπτος για τα πάντα. Μειώνεται το ενδιαφέρον του για κάθε δραστηριότητα, εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ μπορεί να έχει και ψευδαισθήσεις
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι το 10% των ανθρώπων που είναι πάνω από 70 ετών πάσχουν από την ασθένεια, ενώ το ποσοστό στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλό και υπολογίζεται στο 6%.
Οι προβολές για το μέλλον, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς υπολογίζεται ότι το 2050 περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας. Λόγω του ότι ο μέσος όρος ζωής, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι μεγαλύτερος τις τελευταίες δεκαετίες, είναι επόμενο να αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια.
Αιτία της νόσου είναι η καταστροφή των νευρώνων και η σταδιακή μείωση των νευρώνων του εγκεφάλου. Οι νευρώνες δεν είναι τίποτα άλλο από τις λειτουργικές δομές που βρίσκονται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση της μνήμης.
Οι απόψεις για το πώς ακριβώς ενεργοποιείται ο μηχανισμός που καταστρέφει τους νευρώνες διίστανται. Συχνά οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν πώς προκαλείται η ασθένεια σε κάποιους ανθρώπους. Για κάποιες περιπτώσεις που η νόσος εμφανίζεται σε σχετικά μικρή ηλικία είναι πιθανό να ευθύνονται και κληρονομικοί παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η επίδραση της κληρονομικότητας δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.
Σε αρκετούς ανθρώπους κάποια επαναλαμβανόμενα κενά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τα οποία είναι γενικά φυσιολογικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αποτελούν ένα από τα πρώτα στάδια της ασθένειας. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να διαρκέσει ένα με δύο χρόνια και συνήθως γίνεται αντιληπτό μόνο από τους πολύ κοντινούς ανθρώπους του ασθενούς.
Η εξέλιξη της ασθένειας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, σε κάποιο στάδιο θα εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα. Κάποια από αυτά είναι η δυσκολία αναγνώρισης συγγενών και φίλων, καθώς και η αδυναμία να θυμηθεί ονόματα, ημερομηνίες και άλλα απλά πράγματα όπως η διεύθυνση και το τηλέφωνο του.
Οσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν ακόμα και σε πολύ γνώριμες περιοχές και χάνουν συχνά το δρόμο για το σπίτι τους. Επιπλέον, ξεχνούν να φάνε ή να ασχοληθούν με την ατομική τους υγιεινή και στην πορεία χάνουν την ικανότητα να ακολουθούν απλές οδηγίες ή να συγκεντρωθούν για να κάνουν απλά πράγματα.
Οσο περνά ο καιρός, ο ασθενής χάνει την εμπιστοσύνη του στους άλλους και γίνεται καχύποπτος για τα πάντα. Μειώνεται το ενδιαφέρον του για κάθε δραστηριότητα, εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης ενώ μπορεί να έχει και ψευδαισθήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό, πάντως, όταν γίνει αντιληπτό από το περιβάλλον του ασθενούς ότι κάτι δεν πάει καλά, να δει έναν ειδικευμένο γιατρό ο οποίος θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο η εξέλιξη της νόσου.
Ενας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για την πρόληψη της ασθένειας είναι η σωστή διατροφή. Αν και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι κάποιες συγκεκριμένες τροφές βοηθούν αποκλειστικά τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, είναι καταγεγραμμένο ότι η λειτουργία της μνήμης ενισχύεται σημαντικά με τη σωστή διατροφή.
Η πιο θαυματουργή τροφή για τη μνήμη είναι τα ψάρια που είναι πλούσια σε λιπαρά Ω3, όπως είναι το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος. Ενα από αυτά τα λιπαρά είναι και το DHA, το οποίο βοηθά πολύ στη λειτουργία των νευρώνων.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι στη διατροφή μας θα πρέπει να υπάρχουν τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε όπως είναι το λάδι, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το φιστικοβούτυρο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο και ο ηλιόσπορος. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των νευροκυττάρων και των νευρώνων.
Ερευνες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Τέλος, πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι τα διάφορα είδη μούρων μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της λειτουργίας της μνήμης που έρχεται με το γήρας.
Ενας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους για την πρόληψη της ασθένειας είναι η σωστή διατροφή. Η πιο θαυματουργή τροφή για τη μνήμη είναι τα ψάρια που είναι πλούσια σε λιπαρά Ω3, όπως είναι το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος.