«Η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κοστίζει ζωές»

 
«Την αξιοθρήνητη και λυπηρή κατάσταση» που οφείλεται στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, η οποία αφαιρεί από 900.000 ξένους που ζουν στην Ισπανία το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής φροντίδας, πραγματικότητα που κατά την οργάνωση κοστίζει πολύ περισσότερα», καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου.


Στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει, η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ψήφισε την τροποποίηση που επιτάσσει την αφαίρεση από τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους μη νόμιμους μετανάστες της ειδικής κάρτας υγείας, που τους δίνει δυνατότητα για δωρεάν περίθαλψη, με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά, περιπτώσεις εγκυμοσύνης και παιδιατρικής φροντίδας.

Η περιορισμένη αυτή πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης «έχει προκαλέσει στις πιο ακραίες περιπτώσεις τον θάνατο ανθρώπων», διαβεβαιώνει στην έκθεσή της η οργάνωση.

Οι Γιατροί του Κόσμου χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν «πάνω από 700 περιστατικά», που αποδείκνυαν «κατάφωρες περιπτώσεις διακοπής της νοσηλείας, απουσία περίθαλψης ασθενών με χρόνια νοσήματα, εγκύων γυναικών και παιδιών», αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του κλάδου της οργάνωσης στην Ισπανία, Άλβαρο Γκονθάλεθ.

«Μία κατάσταση πραγματικά λυπηρή κι αξιοθρήνητη για μία χώρα που διαθέτει ένα προνομιούχο σύστημα υγείας», στηλίτευσε ο ίδιος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «έχει δρομολογηθεί η αποδιάρθρωση του συστήματος υγείας με πρόσχημα τη λιτότητα, όταν όλες οι επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν πως μεσοπρόθεσμα η μειωμένη κάρτα νοσηλείας και ο αποκλεισμός ορισμένων προσώπων πρόκειται να προκαλέσουν μία αύξηση των δαπανών για νοσήλια και έκτακτα περιστατικά».

Κατά τους Γιατρούς, ο αποκλεισμός από τις υπηρεσίες υγείας σηματοδοτεί «μία ωμή καταδίκη» για όλους τους ασθενείς που δεν έχουν να διαθέσουν τα 1.500 ευρώ τον μήνα για την αγωγή κατά του καρκίνου, ή χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης.

Επιπλέον, «αντίθετα με τον μύθο πως η παροχή υγείας σε όλους δημιουργεί ένα κίνητρο για την μετανάστευση, μόνον το 1,6% όσων μεταναστεύουν προς την Ευρώπη για λόγους οικονομικούς το αποφασίζουν με γνώμονα την προσωπική τους υγεία», επισήμανε η οργάνωση.

«Πράγματι, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε πως οι περισσότερες από τις υγειονομικές κάρτες, από τις 873.000 που αφαιρέθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ανήκαν σε πρόσωπα και οικογένειες που ζουν κι εργάζονται επί πολλά χρόνια στην Ισπανία», τόνισαν οι Γιατροί του Κόσμου.

Όλοι αυτοί «έχουν φτιάξει εδώ την οικογένειά τους και στο κάτω-κάτω ενώ πλήρωναν τους φόρους τους, απώλεσαν ένα από τα πιο βασικά δικαιώματά τους, αυτό της υγείας», ανέφεραν στην έκθεσή τους οι Γιατροί του Κόσμου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *