Η παχυσαρκία είναι «μεταδοτική»

 
Αμαρτίες ελλήνων γονέων παιδεύουσι τέκνα -όπως αποδεικνύεται- και στο θέμα της διαμόρφωσης του σωματικού βάρους, με τις πιθανότητες ενός παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή και παχύσαρκο να τριπλασιάζονται όταν και οι δύο γονείς είναι οι ίδιοι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, έναντι των παιδιών, των οποίων οι γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος.


Πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική μελέτη, με την ονομασία GRECO (Greek Childhood Obesity), μελετά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη σύνδεση κοινωνικο-οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων, με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι συγκλονιστικά, καθώς, για παράδειγμα, προκύπτει ότι ο δείκτης μάζας σώματος της μητέρας και του πατέρα συσχετίζεται άμεσα με το δείκτη μάζας σώματος των παιδιών, στοιχείο που επαληθεύτηκε και στα δύο φύλα.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη GRECO, όταν ένας γονιός είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος οι πιθανότητες να έχει υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά είναι 162% υψηλότερες σε σύγκριση με τους γονείς με φυσιολογικό βάρος. Και μάλιστα τριπλασιάζονται, όταν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με τους γονείς με φυσιολογικό βάρος.

Περαιτέρω, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας του πατέρα φαίνεται ότι επηρεάζει το φαινόμενο παιδικής παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις υπέρβαρων ή παχύσαρκων Ελληνόπουλων βρέθηκε ότι το 63% των πατεράδων τους είχαν απόλυτα καθιστική ζωή, προφανώς επηρεάζοντας και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας όλης της οικογένειας.

Η ηλικία καθοριστικός παράγοντας

Εκτός από το ίδιο το βάρος των γονέων και η ηλικία τους (συγκεκριμένα η ηλικία της μητέρας) φαίνεται ότι επηρεάζει τη διαμόρφωση του σωματικού βάρους του παιδιού.

Έτσι, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες να αναπτύξουν τα παιδιά υπερβολικό βάρος μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας, με τους ερευνητές της μελέτης να εξηγούν ότι αυτό ερμηνεύεται -εν μέρει- από το γεγονός ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγείας.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι νεαρότερες μητέρες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, «τα δεδομένα της έρευνας πρέπει να αφυπνίσουν όχι μόνο τους γονείς αλλά και όσους εμπλέκονται στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά».

«Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη διαμόρφωσης διατροφικής πολιτικής στη χώρα μας με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που να εμπλέκει διαφορετικούς τομείς του κράτους όπως η παιδεία, η υγεία, η ανάπτυξη και όχι απλά την οικονομία, με σκοπό τόσο τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών όσο και τη δημιουργία βοηθητικών δομών μέσα στην κοινότητα για τη στήριξη της οικογένειας στην προσπάθεια αυτή», σημείωσε.

Η μελέτη GRECO διεξήχθη σε δέκα περιφέρειες (δεκατέσσερις νομούς) σε ολόκληρη τη χώρα (π.χ. Αττική, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, νησιά Αιγαίου, Ιόνια νησιά και την Κρήτη) και για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιήθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.000 παιδιών, ενώ τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσίευσης προέκυψαν από 2.315 οικογένειες.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *