Η ορθοστασία της εγκύου επηρεάζει το κεφάλι του εμβρύου

 
Η έγκυος που στέκεται όρθια για αρκετές ώρες κάθε ημέρα έχει αυξημένες πιθανότητες να γεννήσει μωρό με μικρό κεφάλι και να επιβραδυνθεί η νοητική ανάπτυξή του. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί αν μία γυναίκα εργάζεται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη της – καθιστή ή όρθια.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλεξ Μπούρντορφ του τμήματος δημόσιας υγείας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λόγω της δουλειάς τους είναι αναγκασμένες να εργάζονται όρθιες ή να περπατάνε πολλές ώρες καθημερινά, γεννάνε μωρά με κεφάλι περίπου 3% μικρότερο -ή ένα εκατοστό περίπου- σε σχέση με τις υπόλοιπες εγκύους που δεν είναι υποχρεωμένες να μένουν όρθιες.

Κατά πόσο πάντως αυτή η διαφορά στην ανάπτυξη του κεφαλιού έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση για το παιδί, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Δεν είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις πως ένα μικρότερο κεφάλι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην νοητική ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπούρντορφ, αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ποια θα είναι τελικά η επίδραση σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Σε συλλογικό επίπεδο πάντως, κατά τους ερευνητές, τα παιδιά με μικρότερο κεφάλι θεωρείται ότι κάνουν ένα ξεκίνημα από δυσμενέστερη θέση, όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νου τους, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *