Η ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

528553124D6592324E833E523CDF346B.jpg

  Οι γυναίκες που, όταν βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) ακόμη και για λίγα χρόνια, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, που επανεξέτασε όλα τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα.

Οι ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας, που περιλάμβανε πάνω από 100 επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή σερ Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέλυσαν (μεταανάλυση) τα στοιχεία από 52 δημοσιευμένες επιδημιολογικές έρευνες πάνω στη σχέση ορμονικής θεραπείας και καρκίνου. Οι μελέτες αφορούσαν συνολικά περίπου 21.500 γυναίκες με ωοθηκικό καρκίνο, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά 40% μετά από ολιγοετή ορμονική θεραπεία, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν έχουν κάνει ποτέ τέτοια θεραπεία.

«Για τις γυναίκες που κάνουν την ορμονική θεραπεία για πέντε χρόνια, ξεκινώντας στα 50 τους περίπου, θα υπάρξει ένα πρόσθετο περιστατικό καρκίνου των ωοθηκών για κάθε 1.000 άτομα και ένας έξτρα θάνατος για κάθε 1.700 άτομα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέτο.

Αν και η χρήση της εν λόγω ορμονικής θεραπείας εμφάνισε μείωση πριν από μια δεκαετία, αρκετά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν ακόμη να την κάνουν για να μετριάσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Μέχρι σήμερα, οι επίσημες οδηγίες των ειδικών αναφέρουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ως ανύπαρκτο ή ως μικρή πιθανότητα μετά από μακρόχρονη μόνο θεραπεία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος όχι μόνο δεν είναι αμελητέος, αλλά επί πλέον είναι υπαρκτός ακόμη και μετά από σχετικά βραχύχρονη θεραπεία.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν ορμονική θεραπεία επί μια πενταετία (που είναι και η πλειονότητα), συνέχιζαν να κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών ακόμη και μετά από δέκα χρόνια, αφ’ ότου την είχαν σταματήσει.

Ο κίνδυνος καρκίνου αφορά τόσο την ορμονική θεραπεία με μόνο οιστρογόνα, όσο και αυτή που περιλαμβάνει επίσης και προγεσταγόνο. Από τα τέσσερα συνολικά είδη ωοθηκικού καρκίνου, ο αυξημένος κίνδυνος αφορά τις δύο συχνότερες μορφές της νόσου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *