Τα παραπάνω επισημαίνονται από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7 Απριλίου) που φέτος είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Στρες, κακή σίτιση, υπέρταση, οι συνέπειες της κρίσης
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Τσιούφη, «…μελέτη μεταξύ 123.000 ανθρώπων αποδεικνύει πως η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και το στρες που προκύπτει από τις καταστάσεις αυτές, συσχετίζονται απ’ ευθείας με την υπέρταση». Επικαλούμενος τα στοιχεία της μελέτης ο κ.Τσιούφης επεσήμανε ότι «…υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της εμφάνισης και εγκατάστασης της υπέρτασης. Και όχι μόνο αυτό. Το χρόνιο στρες συνδέεται στενά και με τις επιπλοκές της υπέρτασης… Οι ασθενείς με έντονο, καθημερινό στρες είναι συνήθως άτομα που όχι μόνο αυξάνεται έντονα η πίεσή τους σε στρεσογόνα ερεθίσματα, όπως η οικονομική δυσπραγία, αλλά έχουν και την τάση να ακολουθούν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, οι μελέτες δείχνουν πως καταναλώνουν συνήθως περισσότερες έτοιμες τροφές, αλάτι, αλκοόλ και καφεϊνούχα σκευάσματα με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Άτομα με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη συχνά δεν ακολουθούν την προτεινόμενη αντιυπερτασική αγωγή και εμφανίζουν διαταραχή των νευρο-ορμονικών μηχανισμών ρύθμισης της πίεσης…»
Η οικονομική κρίση χτυπά και τις εγκύους
Οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου- Μαιευτήριου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» κ. Θωμά Μακρή, «…η πρώτη εγκυμοσύνη έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερη ηλικία και σε συνδυασμό με το stress, την ανεργία και τις δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης το πρόβλημα της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη φαίνεται να επιδεινώνεται».
Ο κ. Μακρής τόνισε πως ο καίριος ρόλος της διατροφής, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στην υπέρταση, έχει αρχίσει να διαταράσσεται. «…Φαινόμενα κακής σίτισης αλλά και παχυσαρκίας λόγω της κακής διατροφής πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν να προγραμματιστεί η εγκυμοσύνη». Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της φαρμακευτικής αγωγής κατά την εγκυμοσύνη καθώς η λήψη ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων ευρείας χρήσης απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.
Πηγή: healthpress.gr