Η μυωπία έχει… ταξική διάσταση

AD7F67FC41ADA54F7B339ADFB1F927F7.jpg

  Ταξική διάσταση δίνουν στη μυωπία κινέζοι και αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με τους οποίους η εργατική τάξη βλέπει καλύτερα και πάσχει σπανιότερα από μυωπία σε σχέση με τη μεσαία τάξη.

Η μελέτη έδειξε ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά της μεσαίας τάξης μένουν κλεισμένα στο σπίτι και διαβάζουν περισσότερο από ό,τι της εργατικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όρασή τους, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων\.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νάθαν Κόνγκντον του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Ophthalmology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, μελέτησαν περίπου 20.000 νέους (μαθητές και φοιτητές) και διαπίστωσαν ότι η μυωπία εμφανίζεται με σχεδόν διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος (23%) από ό,τι στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος (13%).

Η μυωπία εμφανίζει ανοδική τάση σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Ασία όπου έως το 90% του πληθυσμού έχει μυωπία. Στις φτωχές χώρες συχνά οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν γυαλιά για τα μυωπικά παιδιά τους, με συνέπεια τα τελευταία να αντιμετωπίζουν σοβαρό μειονέκτημα στο σχολείο και γενικά στη ζωή τους, καθώς δυσκολεύονται να σπουδάσουν και να εργαστούν. Διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά -σχεδόν τα μισά στην Κίνα- έχουν μειωμένη όραση που δεν αποκαθίσταται με γυαλιά ή άλλα μέσα.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζωή σε μια περιοχή μεσαίας τάξης αυξάνει σχεδόν κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας. Αν ένα παιδί διαβάζει πολύ και οι γονείς του φοράνε γυαλιά, τότε αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να φορέσει και το ίδιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όσο αυξάνουν οι ικανότητες ενός νέου ειδικά στα μαθηματικά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μυωπίας. Η πάθηση είναι λιγότερο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι η χρήση πίνακα στην τάξη λειτουργεί προστατευτικά έναντι της μυωπίας, καθώς ο νέος δεν χρειάζεται να εστιάζει τα μάτια του σε κοντινή απόσταση, κάτι που μπορεί να αυξήσει την μυωπία. Από την άλλη, η απουσία δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και γενικά σε ανοικτούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο έχουν συχνότερα μυωπία. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας παίζει και η έκθεση σε ορισμένα είδη φωτός σε κλειστούς χώρους. Γενικά, όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ένα παιδί στο φυσικό φως και σε ανοικτό χώρο, αντί να μένει κλεισμένο σε ένα δωμάτιο με τεχνητό φως, τόσο μειώνεται η πιθανότητα μυωπίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *