Η Μπάρμπι αποκτά βάρος κι εμείς αυτοπεποίθηση

timas.jpg

Πιο κοντά στην εικόνα της σημερινής γυναίκας έρχεται η διάσημη κούκλα με την οποία μεγάλωσαν γενιές κοριτσιών και η οποία διαμόρφωσε αντιλήψεις για την ομορφιά. Τα νέα της μοντέλα έχουν περισσότερα… κιλά και ορισμένα είναι πιο μικροκαμωμένα. Η αντίδραση των επιστημόνων ήταν θετική. «Τα παιχνίδια καθορίζουν μέχρι ένα βαθμό την εικόνα μας για το ωραίο και είναι σημαντικό να αρπάξουμε την ευκαιρία και να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμησή μας μέσα από το παιχνίδι και τη διατροφή» τονίζει η Άννα Κόμπου, διαιτολόγος-διατροφολόγος της Advanced Nutrition.

Πριν από μερικά χρόνια μια επιστημονική μελέτη έδειξε πως κορίτσια που εκτίθεντο σε εικόνες με την ψιλόλιγνη εκδοχή της ξανθιάς κούκλας είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Σύμφωνα με την διατροφολόγο «τα σωστά διατροφικά πρότυπα ξεκινούν από την παιδική ηλικία όχι μόνο με τη βοήθεια ενός παιχνιδιού, αλλά και του ρόλου που παίζουν οι γονείς. Ένα παιδί θα υιοθετήσει σωστά πρότυπα εφόσον τα δει στους γονείς του και θα τους μιμηθεί εύκολα. Γι’ αυτό οι ίδιοι πρέπει να το ενθαρρύνουν να τρώει σωστά, να κάθονται στο οικογενειακό τραπέζι όλοι μαζί και να εντάξουν στη διατροφή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια. Με αυτό τον τρόπο το παιδί τους έχει μικρότερες πιθανότητες ως έφηβος να αποκτήσει λανθασμένη εικόνα για το ωραίο σώμα».

Όπως τονίζει η κα Κόμπου, τα ποσοστά νευρικής ανορεξίας στους ανήλικους είναι μεγαλύτερα από αυτά που πιστεύαμε. «Μελέτη στη Βρετανία έδειξε πως διπλάσιος αριθμός παιδιών κάτω των 10 ετών από εκείνον που αρχικά εκτιμούσαν οι επιστήμονες, πάσχει από νευρική ανορεξία».

Σύμφωνα με την κα Κόμπου το ωραίο υγιές σώμα διατηρείται με κανονική, υγιεινή διατροφή χωρίς αυστηρούς περιορισμούς. Ο εξειδικευμένος διατροφολόγος θα συνεργαστεί με κάποιον που πάσχει από τη νόσο, ώστε να τον βοηθήσει να ανακτήσει το φυσιολογικό βάρος (το ιδανικό είναι 1-1,5 κιλό ανά εβδομάδα) και να το διατηρήσει.

Info: Advanced Nutrition, τηλ.: 210 6980451, www.advancednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *