Η μορφίνη μπορεί να αυξήσει τον χρόνιο πόνο

ponoi.jpg

Μια νέα έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι η χρήση -και κατάχρηση- των οπιούχων αναλγητικών αυξάνεται συνεχώς με συνέπειες ακόμα και θανατηφόρες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι παραδόξως είναι δυνατό η μορφίνη και οι παρεμφερείς αναλγητικές ουσίες όπως η οξυκωδόνη να αυξήσουν τον χρόνιο πόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Πίτερ Γκρέις και Λίντα Γουάτκινς του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ δήλωσαν ότι μολονότι πειραματίστηκαν με αρουραίους τα νέα και απρόσμενα ευρήματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και για τους ανθρώπους.

Η έρευνα έδειξε ότι λίγες μόνο μέρες θεραπείας με μορφίνη προκάλεσαν χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, που συνεχίσθηκε για αρκετούς μήνες, καθώς ενισχύθηκαν τα σήματα του πόνου από συγκεκριμένα ανοσοποιητικά κύτταρα στη σπονδυλική στήλη των ζώων.

Αυτό κατά τους ερευνητές σημαίνει ότι πιθανώς η συνεχής αύξηση στη χορήγηση τέτοιων αναλγητικών ουσιών στους ανθρώπους -σε μερικούς τουλάχιστον ασθενείς- μπορεί να επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, δηλαδή να επιδεινώσει τους πόνους τους.

«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση σε οπιοειδή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στον πόνο. Βρήκαμε ότι η ίδια η θεραπεία συμβάλλει στον πόνο» δήλωσε ο Γκρέις.

«Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για όσους παίρνουν μορφίνη, οξυκωδόνη και μεθαδόνη, καθώς μπορεί να χειροτερεύσει τον πόνο τους και να τον κάνει να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Αυτή είναι μια πολύ άσχημη πλευρά των οπιοειδών, που δεν είχε γίνει αντιληπτή έως τώρα», δήλωσε η Γουάτκινς.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *