Η μοναξιά σχετίζεται με τους πρόωρους θανάτους

 
Μερικοί άνθρωποι αποζητούν την μοναξιά, αλλά λίγοι την επιλέγουν ως τρόπο ζωής κυρίως επειδή, όπως υποστηρίζουν και οι ερευνητές, δεν μας κάνει καλό.


Η μοναξιά δεν μας κάνει απλά δυστυχείς. Σύμφωνα με την έρευνα επιδρά και στην θνησιμότητα. Έχει συσχετιστεί με την κακή ψυχική υγεία, αλλά και με παθολογικά προβλήματα όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση και η άνοια.

Σύμφωνα με την Laura Ferguson επικεφαλής της βρετανικής καμπάνιας για «το τέλος της μοναξιάς» (Campaign to End Loneliness) «η μοναξιά σχετίζεται με τους πρόωρους θανάτους. Θεωρείται παράγοντας κινδύνου εξίσου σημαντικός με το κάπνισμα και χειρότερος από την παχυσαρκία».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα το 10% των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, άνω των 65 ετών στη Μεγάλη Βρετανία, πάντα νιώθουν μοναξιά. Επίσης, ο ένας στους δύο ηλικιωμένους αναφέρει ότι η μόνη τους συντροφιά είναι η τηλεόραση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Vanessa Burholt από το γηριατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Swansea η μοναξιά δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τους νέους, ιδιαίτερα εκείνους μεταξύ των 18 και 24 ετών. Επίσης, όπως επισημαίνει η ίδια η μοναξιά ορίζεται υποκειμενικά από τον καθένα, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλούς φίλους, αλλά ακόμη να νιώθουν μόνοι.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *