H μοναξιά είναι μεταδοτική

 
Η μοναξιά μπορεί να εξαπλωθεί τόσο εύκολα όσο το κρυολόγημα. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης. Η έρευνα δείχνει ότι τα συναισθήματα της μοναξιάς μπορούν να μεταδοθούν μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, όπως το κοινό κρυολόγημα και ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι οι κοινωνικές επαφές στη ζωή σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές για τη δημόσια υγεία με το να πλένετε στα χέρια σας και να καλύπτετε το βήχα σας.


«Οι άνθρωποι μεταδίδουν τη μοναξιά τους και στη συνέχεια κόβουν δεσμούς», δηλώνει ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Είναι σαν την άκρη ενός πουλόβερ: ξεκινάτε να την τραβάτε και το πουλόβερ αρχίζει να ξετυλίγεται.»

Η μελέτη αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς που έχει κάνει ο Νικόλας Χρηστάκης μαζί με τον James Fowler από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο για να διαπιστώσουν πώς οι συνήθειες και τα συναισθήματα εξαπλώνονται μέσω των κοινωνικών επαφών. Προηγούμενες μελέτες των δύο επιστημόνων έχουν αποδείξει ότι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η ευτυχία μεταδίδονται.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον John Cacioppo από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διαπίστωσε ότι η μοναξιά είναι επίσης μεταδοτική, ίσως επειδή οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τους συνανθρώπους τους και μεταδίδουν αυτή τη δυσπιστία και σε άλλους.

Η μοναξιά φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί από τους φίλους παρά από την οικογένεια, μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών και μεταξύ γειτόνων που ζουν πολύ κοντά.

Ένας μοναχικός φίλος μπορεί να αυξήσει κατά 40- 65% τις πιθανότητες να νιώσετε μόνος, ενώ ένας μοναχικός φίλος ενός φίλου αυξάνει τις πιθανότητες μοναξιάς σε ποσοστό 14- 36 %. Ένας φίλος φίλου ενός φίλου συνδέεται με 6 – 26 % μεγαλύτερη πιθανότητα μοναξιάς, υποστηρίζει η μελέτη.

Το να αισθάνεστε μοναξιά δεν σημαίνει ότι δεν έχετε διασυνδέσεις, δηλώνει ο John Cacioppo. Σημαίνει απλά ότι οι διασυνδέσεις σας δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Η μοναξιά μπορεί να ξεκινήσει με την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι εχθρικός, που γίνεται στη συνέχεια μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

«H μοναξιά κάνει τους ανθρώπους να επαγρυπνούν για τις κοινωνικές απειλές», σημειώνει ο John Cacioppo. «Μπαίνετε στη διαδικασία να υιοθετείτε μια αυτοπροστατευτική συμπεριφορά, η οποία παραδόξως γίνεται τελικά αυτοκαταστροφική.» Οι μοναχικοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν «ιδιόρρυθοι» και τελικά να χάσουν τους φίλους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους άλλους.

Επειδή η μοναξιά συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως το αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο John Cacioppo επισημαίνει ότι η κοινωνικότητα και η επανασύνδεση με φίλους που έχετε ‘’χαθεί’’ μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *