Η μινοξιδίλη δεν αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά της τριχόπτωσης

fgdhj.medium.jpg

Όταν ξεκινάει η τριχόπτωση, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η αραίωση των μαλλιών επιδεινώνεται σταθερά, αντανακλώντας στην ψυχική διάθεση και την αυτοπεποίθηση. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι έγκαιρη και συνδυαστική. Όταν έχεις πολλά όπλα για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό, δεν πρέπει να αρκείσαι σε ένα.

Το πρώτο βήμα είναι η τριχοσκόπηση

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι πάντοτε η τριχοσκόπηση. Είναι η μοναδική επιστημονική και αντικειμενική μέθοδος για τη μελέτη και τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής, αφού γίνεται πλήρης καταγραφή των τριχοθυλακίων όσον αφορά τον αριθμό, την ποιότητα και το πάχος των τριχών.  Τα στοιχεία που συλλέγονται, συμβάλλουν στον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας της τριχόπτωσης, ενώ αποτελούν και αδιάψευστο μέτρο σύγκρισης των αποτελεσμάτων της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Η μινοξιδίλη είναι η συνηθέστερη απάντηση που λαμβάνουν όσοι θέτουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης στον ιατρό τους. Πράγματι, είναι και παραμένει το πρώτο και μοναδικό ενεργό συστατικό τοπικής δράσης που έχει λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας και στα δύο φύλα. Έχει αγγειοδιασταλτική δράση και επιμηκύνει τη φάση ανάπτυξης της τρίχας (αναγενής φάση), με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει τα τριχοθυλάκια και να περιορίζει την τριχόπτωση.

Ωστόσο, παρά την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητά της, δεν αποτελεί το μοναδικό όπλο κατά της τριχόπτωσης. Η δράση της μπορεί και συστήνεται να ενισχύεται από την εφαρμογή συνδυαστικών θεραπειών που πλέον διαθέτει στη φαρέτρα της η σύγχρονη Δερματολογία.

Ενεργοτριχογένεση με Low Level Laser

Η δράση της μινοξιδίλης, η οποία εφαρμόζεται τοπικά στις περιοχές της αραίωσης είτε με τη μορφή λοσιόν-σαμπουάν, είτε με τη μορφή εγχύσεων, μπορεί να ενισχυθεί πρώτα από όλα με χαμηλής ενεργειακής στάθμης Laser (Low Level Laser Therapy). Όλο το τριχωτό της κεφαλής εκτίθεται στο ευεργετικό φως τριών διαφορετικών μήκων κύματος που έχει αποδειχτεί ότι έχουν υψηλή τριχογενετική δράση. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται καθαρό, ορατό, ζωογόνο φως, το φάσμα δηλαδή του φωτός που δεν είναι ούτε υπεριώδης ακτινοβολία (με τις γνωστές παρενέργειες), ούτε υπέρυθρη ακτινοβολία (δηλαδή αυτή που θερμαίνει). Χρησιμοποιείται το φάσμα του φωτός που αναζωογονεί και σε αυτό οφείλεται η ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.

Η ενέργεια του Laser δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, επιφέρει αυξημένη αιμάτωση και οξυγόνωση στην περιοχή, ενισχύει την θρέψη των τριχοθυλακίων και διεγείρει την αναδόμηση και αναγέννηση των ιστών. Τα μαλλιά που εκφύονται, έχουν περισσότερο όγκο, δύναμη και πυκνότητα. Έχει υπολογιστεί ότι η Low Level Laser Therapy σταθεροποιεί την τριχόπτωση στο 90% των ασθενών και διεγείρει την τριχοφυΐα στο 50% αυτών.

Αναγέννηση ιστών με PRP (Platelet-Rich Plasma)

Την πλούσια εικόνα των μαλλιών μπορεί να αποκαταστήσει και η μέθοδος PRP, η οποία βασίζεται στην έγχυση εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια πλάσματος του ίδιου του ασθενούς. Αρχικά, λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή, το οποίο εν συνεχεία με τη μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζεται στα συστατικά του – πλάσμα, αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Από αυτά αξιοποιούνται το πλάσμα και οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια, καθώς έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τη λειτουργία και να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των τριχοθυλακικών μονάδων. Η θεραπεία PRP ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής και συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών, εκμεταλλευόμενο τον φυσικό μηχανισμό επούλωσης του οργανισμού. Πολύ γρήγορα, σταματάει η τριχόπτωση και νέες, πυκνές και δυνατές τρίχες εμφανίζονται στα σημεία της αραίωσης.

Οξυγόνωση με Carboxytherapy

Συνεργικά στο σχήμα αγωγής μπορεί να λειτουργήσει και το Carboxytherapy. Πρόκειται για θεραπεία που επωφελείται μιας απολύτως φυσιολογικής διαδικασίας του οργανισμού: τη χρήση οξυγόνου για την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα, όπως συμβαίνει και με τη διαδικασία της αναπνοής. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πραγματοποιούνται εγχύσεις CO2 στα σημεία του τριχωτού της κεφαλής όπου παρατηρείται αραίωση. Στόχος είναι η ενίσχυση της οξυγόνωσης και επομένως της θρέψης των αδύναμων τριχοθυλακίων. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζεται η παύση της τριχόπτωσης, η σταθεροποίηση της αραίωσης και η διέγερση της τριχοφυΐας.

Μεταμόσχευση μαλλιών με Advanced Micro-FUE

Σε περιπτώσεις που η έντονη τριχόπτωση έχει οδηγήσει σε αραίωση σημαντικού τμήματος του τριχωτού της κεφαλής, τότε συστήνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο Advanced Micro-FUE, που πραγματοποιείται εύκολα και παρέχει άριστα αποτελέσματα. Με την παλαιότερη μέθοδο λαμβάνονταν λωρίδες δέρματος που στη συνέχεια διαχωρίζονταν σε μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Με τον τρόπο αυτόν, στη δότρια περιοχή έμενε μια εμφανής και συχνά δύσμορφη και επώδυνη ουλή. Με την Advanced Micro-FUE αντιθέτως, λαμβάνονται εξ αρχής μεμονωμένα τριχοθυλάκια που μετεμφυτεύονται στις αραιωμένες περιοχές. Έτσι, η μεταμόσχευση δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί τον χρόνο αποθεραπείας και προσφέρει φυσικό αποτέλεσμα.

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

www.tzermias.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *