Η μεσογειακή διατροφή «θωρακίζει» τη μνήμη

76309325378EED301C6476A270F07F28.jpg

  Είναι γενικά παραδεκτό πως η μεσογειακή διατροφή συμβάλει σε μία καλύτερη υγεία μιας και έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει βασικές παθήσεις της καρδιάς.

Όμως, μια διατροφή βασισμένη στη μεσογειακή και πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να διατηρήσει το μυαλό και τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση καθώς μεγαλώνουμε, σε σχέση με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Ναβάρα, της Ισπανίας, διαπίστωσαν ότι ουσίες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς συνδέονται άμεσα με μηχανισμούς που έχουν προστατευτική δράση στη μνήμη και στη θωράκιση του μυαλού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 522 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 75, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή, η δεύτερη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και η τρίτη κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά όπως οι ξηροί καρποί. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν γνωστικά τεστ όπου οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γλωσσικές και γνωστικές τους ικανότητες καθώς επίσης και τη μνήμη τους. Μετά από 6,5 χρόνια παρακολούθησης, υπήρξαν 60 περιπτώσεις ήπιας γνωστικής εξασθένησης (18 στην ομάδα μεσογειακή δίαιτα με ελαιόλαδο, 19 στην ομάδα διατροφή με ξηρούς καρπούς, και 23 στην ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).

Επίσης άνοια διαγνώστηκε σε 35 συμμετέχοντες (12 στην ομάδα μεσογειακής δίαιτας με ελαιόλαδο, 6 στην ομάδα διατροφής με ξηρούς καρπούς και 17 στην ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας ήταν στην ομάδα που τα άτομα ακολουθούσαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και κατανάλωναν παρθένο ελαιόλαδο. Επιτυχία παρουσιάστηκε και στην ομάδα που τα μέλη της, πέρα από τη μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν, κατανάλωναν και ξηρούς καρπούς. Στην ομάδα που τα μέλη της ακολουθούσαν απλώς μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.

Οι επιστήμονες λένε πως αυτό οφείλεται στα κύρια συστατικά των τροφίμων που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Όσον αφορά τα κύρια τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα (ελαιόλαδο και ξηροί καρποί), είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές της μεσογειακής διατροφής που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, φαίνεται ότι σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *