Η μεσογειακή διατροφή κρατά το μυαλό σε φόρμα

 
Μπορεί η διατροφή να διατηρήσει το μυαλό σε φόρμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας; Ναι υποστηρίζει ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.


Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία διατροφής από σχεδόν 17.500 Αμερικανούς και Ευρωπαίους, με μέση ηλικία 64 ετών και τους ταξινόμησαν με βάση το αν οι διατροφικές τους συνήθειες ακολουθούσαν πολύ ή λίγο την μεσογειακή διατροφή.

Η μελέτη διήρκεσε 4 χρόνια και σε αυτό το διάστημα υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων.

Από τους ανθρώπους του δείγματος ποσοστό 17% είχαν διαβήτη, ενώ ποσοστό 7% εμφάνισαν διάφορα νοητικά προβλήματα στη διάρκεια της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας όσοι ακολουθούσαν διατροφή πιο κοντά στη μεσογειακή είχαν κατά 19% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια και έκπτωση νοητικών λειτουργιών.

Η μεσογειακή διατροφή πάντως δεν φάνηκε να λειτουργεί στους διαβητικούς.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό υποστηρίζουν οι ερευνητές ότι μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εμφάνιση συμπτωμάτων άνοιας.

Ως τώρα διαφορετικές μελέτες έχουν αναδείξει την συμβολή της Μεσογειακής διατροφής στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος, εγκεφαλικού ακόμη και καρκίνου. Όπως αναφέρεται μάλιστα σε δημοσίευμα του περιοδικού TIME, μια πρόσφατη μελέτη που αξιολόγησε 200 παραδοσιακές, Ελληνικές, μεσογειακές τροφές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκεντρώνουν όλες μαζί 1.024 οφέλη για την υγεία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην έκδοση Μαϊου του επιστημονικού περιοδικού «Neurology».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *