«Η μεγαλύτερη δεξαμενή πολιομυελίτιδας παγκοσμίως στην Πεσαβάρ»

9C12E095150CCF86B8F49B244ABEBCF3.jpg

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε σήμερα την Πεσαβάρ, τη μεγαλούπολη του βορειοδυτικού Πακιστάν, «τη μεγαλύτερη δεξαμενή πολιομυελίτιδας παγκοσμίως», καλώντας να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, παρά τα εμπόδια.

Σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας που καταγράφηκαν το 2013 στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δύο από τις τρεις χώρες παγκοσμίως όπου η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική, συνδέονται γενετικά με στελέχη του ιού που εντοπίστηκαν στην Πεσαβάρ, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Η επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Πεσαβάρ, και οι γειτονικές περιοχές των φυλών, στα σύνορα με το Αφγανιστάν που είναι προπύργιο των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα, είναι μακράν οι πακιστανικές περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πολιομυελίτιδα.

Όμως οι προσπάθειες να εξαλειφθεί η ασθένεια παρεμποδίζονται από τις αιματηρές επιθέσεις των ομάδων ανταρτών, κυρίως Ταλιμπάν, ή από την αντίθεση των συντηρητικών κοινοτήτων στις εκστρατείες εμβολιασμών, τις οποίες κατηγορούν ότι χρησιμεύουν ως προκάλυμμα για κατασκοπικές δραστηριότητες των δυτικών ή ότι προκαλούν στειρότητα.

Η Πεσαβάρ, των περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκων, «συνδέεται με το 90% των περιπτώσεων πολιομυελίτιδας» που καταγράφηκαν το 2013 και «πλέον θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως δεξαμενή ενδημικών περιπτώσεων πολιομυελίτιδας», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, 83 από τις 91 περιπτώσεις της ασθένειας που καταγράφηκαν στο Πακιστάν και 12 από τις 13 στο Αφγανιστάν συνδέονται με στελέχη του ιού που εντοπίστηκαν στην Πεσαβάρ, όπου ζουν πολλοί Αφγανοί.

«Το νερό της Πεσαβάρ και των γειτονικών πόλεων είναι μολυσμένο», και ο ιός μεταδίδεται μέσω του δικτύου των υπονόμων και των σκουριασμένων οικιακών σωληνώσεων, εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Χάιμπερ Παχτούνχβα, ο Σαουκάρ Άλι Γιουσαφζάι, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να εξαλειφθεί η ασθένεια.

Η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική και στο Αφγανιστάν και στη Νιγηρία, όμως το Πακιστάν είναι η μοναδική από τρεις χώρες όπου φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με το 2012, που ήταν 58.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η πολιομυελίτιδα υποχωρεί. Την προηγούμενη Δευτέρα, η Ινδία γιόρτασε τρία χρόνια χωρίς να έχει καταγραφεί κρούσμα της ασθένειας.

Παρόλα αυτά ο ΠΟΥ ανησυχεί για τα νέα κρούσματα στη Μέση Ανατολή. Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού στη Συρία έπειτα από την καταγραφή 17 κρουσμάτων, που οφείλονται σε στέλεχος του ιού από το Πακιστάν ο οποίος μάλλον μεταφέρθηκε στη χώρα μέσω των τζιχαντιστών μαχητών, και έχει επίσης εντοπιστεί στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *