Η αυξημένη χοληστερόλη (ή χοληστερίνη) είναι μια παθολογική κατάσταση χωρίς συμπτώματα. Δεν πονάει, δεν προκαλεί ζαλάδα ή πυρετό, δεν μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι ή νυσταγμένοι.
Όμως μπορεί να φράξει τα αγγεία μας σε μεγάλο βαθμό και μελλοντικά να αποτελέσει μία αιτία θανάτου. Πώς μπορούμε λοιπόν να τη δούμε και να την «παλέψουμε»; Με μια απλή αιμοληψία.
Αν λοιπόν ο μικροβιολόγος μας χτυπήσει το καμπανάκι (υψηλές τιμές χοληστερόλης) πρέπει οπωσδήποτε να μην αδιαφορήσουμε. Καταρχήν ζητούμε μια αξιολόγηση της κατάστασης από έναν ιατρό. Γνωρίζουμε δηλαδή τον αντίπαλό μας. Μπορεί να μας κάνει κακό; Είναι ικανός αντίπαλος ώστε να εκμεταλλευτεί αδυναμίες μας όπως ο διαβήτης ή το οικογενειακό ιστορικό μας; Ή η αθλητική μας φύση και η αποφυγή κακών συνηθειών (κάπνισμα, άγχος κλπ) μας δίνει χώρο να νικήσουμε;
Ας δούμε λοιπόν τι κάνουμε αν η γνωμάτευση είναι θετική και πρέπει να «παλέψουμε»…
Συμβουλές «άμυνας»: Η πρόσληψη της χοληστερόλης από τα τρόφιμα είναι η πύλη εισόδου στην οποία μπορούμε να αμυνθούμε. Τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη που πρέπει να αποφεύγουμε είναι κυρίως τα λιπαρά τυριά. Προτιμούμε λοιπόν τυριά με χαμηλά λιπαρά όπως το κατίκι, το cottage, τον ανθότυρο και γενικώς τα light τυριά.
Προσέχουμε όμως και το κρέας που τρώμε να μην είναι λιπαρό. Ψωνίζουμε άπαχο κρέας και αφαιρούμε περιττά λίπη πριν το μαγείρεμα. Προτιμούμε τα άλιπα μέρη του ζώου. Σίγουρα κάνουμε κινήσεις αποφυγής από το βούτυρο και τις λιπαρές σάλτσες όπως μαγιονέζα και τα διάφορα dressings.
Συμβουλές «επίθεσης»: Η χοληστερόλη για να φράξει τα αγγεία πρέπει να οξειδωθεί. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσετε ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, χυμούς φρούτων εμπλουτίζετε αρκετά τη «φαρέτρα» σας. Επιπλέον αξιόλογα είναι τα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες ή φυσικές στανόλες τρόφιμα, όπως μαργαρίνες, γιαουρτοποτά κ.α, καθώς και τα ψάρια που θα συμβάλλουν επίσης στη μείωσή της με τα ω3.
Συμβουλές τακτικής: Για να κερδίσετε τον αγώνα ενάντια στη χοληστερίνη πρέπει σίγουρα να αρχίσετε καθημερινή άσκηση (η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που ανυπομονείτε να κάνετε), να κόψετε το κάπνισμα και να μειώσετε το στρες στη ζωή σας.
Τέλος, για πραγματικά ισχυρή στρατηγική απαιτείται τακτικός έλεγχος και παρακολούθηση, ενώ αν χρειαστεί υπάρχει και φαρμακευτική αντιμετώπιση (στατίνες). Ένα είναι σίγουρο: αν γυρίσετε την πλάτη ή κάνετε πως δεν τη βλέπετε… θα βγείτε «νοκ-αουτ».
Πηγή: nutrimed.gr