Η λύση για το τζετ λαγκ είναι… έγχρωμη

A88310F12323C7FB3CB0DF177E931FB7.jpg

  Είναι ο εφιάλτης κάθε ταξιδιώτη: αυτό το αίσθημα σύγχυσης και κόπωσης που συνοδεύει κάθε ταξίδι σε μακρινό προορισμό.

Ο λόγος για το τζετ λαγκ.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ υποστηρίζει, ότι έχει βρει μια λύση για το τζετ λαγκ, καθώς κατάφεραν να βρουν πώς ακριβώς ο εγκέφαλός μας καταλαβαίνει τι ώρα της ημέρας ή της νύχτας είναι.

Και όπως αναφέρουν η απάντηση είναι… έγχρωμη!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά το σούρουπο το φως φαίνεται κάπως πιο γαλανό και αργότερα γίνεται πιο σκούρο μπλε και το γεγονός αυτό μπορεί να επιτρέψει το χειρισμό του φωτός, έτσι ώστε να ξεγελιέται ο εγκέφαλος και να ‘ρυθμίζεται’ ανάλογα το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να δοκιμάσουμε τη θεωρία που θέλει το φως να επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού στα θηλαστικά» εξήγησε ο Dr Timothy Brown από το Τμήμα Επιστημών Ζωής του αγγλικού πανεπιστημίου μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Ήταν πάντα πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε την αλλαγή στο χρώμα από την αλλαγή στη φωτεινότητα, όμως με τη χρήση νέων πειραματικών εργαλείων και μια ψυχοφυσική προσέγγιση είχαμε επιτυχία» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Το συναρπαστικό με την έρευνά μας είναι ότι τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους. Έτσι, στη θεωρία, το χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χειρισμό του εσωτερικού μας ρολογιού, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους εργάζονται σε βάρδιες ή στους ταξιδιώτες που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο PLOS Biology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *