Η λιποθυμία είναι ανησυχητική

 
Τα λιποθυμικά επεισόδια αποδεικνύονται πιο ανησυχητικά από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα, καθώς ενδέχεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός καρδιαγγειακού προβλήματος, επισημαίνουν δανοί μελετητές.


Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Δανίας, που αφορούσαν 37.000 ασθενείς όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, οι οποίοι είχαν εισαχθεί για πρώτη φορά σε νοσοκομείο την περίοδο 2001-2009 εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου. Κατόπιν τα συνέκριναν με τα στοιχεία 185.000 ανθρώπων, που δεν είχαν λιποθυμήσει ποτέ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που χάνουν τις αισθήσεις τους έχουν 74% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ είναι πέντε φορές πιο πιθανό στο μέλλον να κριθεί αναγκαία η εμφύτευση ενός βηματοδότη ή απινιδωτή.

«Οι ασθενείς, οι συγγενείς και οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λιποθυμία σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και ότι μπορεί να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα μιας σοβαρής υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο δρ Μάρτιν Ρόουαλντ, επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων διευκρινίζει, ωστόσο, ότι τα λιποθυμικά επεισόδια δεν υποδηλώνουν πάντα κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς μπορεί να προκληθούν από στρες, έντονο πόνο, τη θέα αίματος ή την παρατεταμένη ορθοστασία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *