Η «κρυφή ζάχαρη» που περιέχεται στα ποτά

197BBF08AFE3ACCAE4F0CF39F813F3F6.jpg

  Δύο ποτήρια από το αγαπημένο σας ποτό αρκούν για να υπερβείτε το όριο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ζάχαρης για τον οργανισμό σας.

Ένα ποτήρι τζιν με τόνικ περιέχει τρεισήμισι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ ένα μικρό μπουκαλάκι μηλίτη περιέχει πέντε!

Στις αρχές Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών, συστήνοντας στους ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.

Οι ειδικοί άλλωστε προειδοποιούν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που κυριαρχούν στο σημερινό τρόπο διατροφής, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, περιέχουν «κρυφά ποσοστά ζάχαρης», τα οποία συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τις καρδιακές ασθένειες, την εμφάνιση διαβήτη και τη φθορά των δοντιών.

Τονίζουν ακόμη, ότι τα αλκοολούχα ποτά δεν αναφέρουν πόση ζάχαρη περιέχουν και οι καταναλωτές δε θα πρέπει να αγνοούν αυτήν την παράμετρο.

«Η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε μερικά από τα ποτά είναι εντυπωσιακά μεγάλη» ανέφερε ο καρδιολόγος Dr Aseem Malhotra στη Daily Mail.

«Κι εμένα μου αρέσει να απολαμβάνω το ποτό μου, όπως όλοι οι υπόλοιποι, όμως φροντίζω να επιλέγω εκείνα που έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα ζάχαρης. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα ζάχαρης, μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών ασθενειών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κρασί και η μπύρα περιέχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ζάχαρης, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την κατανάλωση που κάνει κανείς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *