Η κρίση έπληξε τους αδύναμους κρίκους της υγείας

 
Στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει προκαλέσει εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και την υγεία, με επιδείνωση των δεικτών υγείας και κατά κύριο λόγο στην ψυχική υγεία, κατέληξαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνέδριο για τα οικονομικά της υγείας.


Ειδικότερα, η επιδείνωση του επιπέδου υγείας πλήττει τους χρόνιους πάσχοντες, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους μετανάστες. Ο Γ. Κυριόπουλος, πρόεδρος του συνεδρίου, μίλησε για την ανάγκη «ολικής επαναφοράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)» και την ενίσχυση της ασφάλισης υγείας διά της οργανωτικής και της χρηματοδοτικής ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πρόσβαση στην ΠΦΥ είναι δυσχερής και η χρήση έχει μειωθεί επειδή σχετίζεται με ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές, οι οποίες έχουν μειωθεί πλέον του 30% εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Έξι στα 10 άτομα αναβάλουν τη χρήση υπηρεσιών ΠΦΥ επειδή υπάρχει συμμετοχή. Το βάρος έχει πέσει στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει συμμετοχή».

Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ολική επαναφορά στην ΠΦΥ, με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης νοσημάτων.

Τα συμπεράσματα του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις» παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στο αμφιθέατρο της.

Η Ελπίδα Πάβη, επιμελήτρια ΕΣΔΥ και αντιπρόεδρος του συνεδρίου, είπε ότι «η οικονομική κρίση έγινε αιτία για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία με “θύματα” τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Οι προτεραιότητες για την Πολιτεία, όπως σημειώθηκε, πρέπει να περιλαμβάνουν:

– εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα, κυρίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες,

– εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι),

– έλεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή, κ.ά.),

– χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι),

– εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, και

– προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη & αυτοκτονίες.

Επίσης το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο συμπεριέλαβε στις εργασίες του τη διερεύνηση των επιπτώσεων της κρίσης στα συστήματα Υγείας σε συνεργασία με δύο άλλους φορείς ευρωπαϊκής εμβέλειας: Το Δίκτυο Πολιτικών της Υγείας για τη διερεύνηση του αντικειμένου: Υγεία και Κρίση (Health in Crisis) των τεσσάρων χωρών που έχουν διακριτά κατοχυρωθεί ως χώρες σε «κρίση»: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα Υγείας και τις Πολιτικές Υγείας (European Observatory for Health Systems and Policies), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πέραν αυτού συμφωνήθηκε να διαμορφωθεί ένα κείμενο πολιτικών θέσεων, κυρίως για την προώθησή του στη λεγόμενη διαδικασία Oslo II, η οποία είναι μία πλατφόρμα προβολής του θέματος σε πολιτικό επίπεδο στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας Ευρωπαϊκών χωρών στο Όσλο της Νορβηγίας την ερχόμενη άνοιξη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *