Νέα μελέτη επιστημόνων του London School of Economics επιχείρησαν να μετρήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην υγεία των Ελλήνων σε σχέση με την πρόσβαση των πολιτών σε υγειονομική περίθαλψη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά όσων έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι επιστήμονες δίνουν δύο εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό. Η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και, επίσης, η κρίση αυξάνει τις επικίνδυνες συμπεριφορές και συνήθειες όπως κατανάλωση αλκοόλ, κατανάλωση λιγότερο υγιεινού φαγητού και άλλες συνήθειες που οδηγούν σε επιδείνωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.
Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση και των επιπέδων άγχους, που επηρεάζει το σύνολο σχεδόν των πνευματικών και σωματικών λειτουργιών του ατόμου.
Κρίσιμος είναι ο ρόλος της ανεργίας καθώς η ανεργία και δη η μακροχρόνια προκαλεί σειρά αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων όπως: αύξηση χρόνιου άγχους, μειωμένη κοινωνική συναναστροφή, μειωμένη αυτοεκτίμηση και κοινωνική αναγνώριση, αύξηση του καπνίσματος, του ποτού και μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Όλοι οι παράγοντες αυτοί έχουν σοβαρές επιδράσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία του ατόμου.
Τέλος, το πιο ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι ερευνητές συμπέραναν πως οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων, δεν έχουν κορυφωθεί, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.