Η κρίση αύξησε τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά

 
Στην αλματώδη αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα συνέβαλαν σημαντικά η ανεργία, η απόγνωση και η απογοήτευση, όπως εκτιμούν οι καρδιολόγοι, οι οποίοι επιπλέον επισημαίνουν ότι αρκετοί καρδιοπαθείς εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους, ή καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος φαρμάκων και επισκέψεων.


Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα «θερίζουν», ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της θεαματικής αύξησης της ανεργίας, του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν λογαριασμούς και «χαράτσια», σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και διευθυντής του τμήματος Βηματοδότησης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γεώργιος Θεοδωράκης, και ο εκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, Ιωάννης Λεκάκης.

Οι επιστήμονες με αφορμή το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας εξήγησαν ότι και η κατάθλιψη, η οποία τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζεται πλέον σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων.

Τόνισαν, εξάλλου, ότι το σημαντικό πρόβλημα, που έχει καταγραφθεί εσχάτως, είναι η αδυναμία πολλών ασθενών με καρδιοπάθειες να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής τους στα έξοδα αγοράς τους. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισαν οι ομιλητές, θα επιφέρει σημαντικές βλάβες στην υγεία πολλών, με απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης, είναι συχνό πλέον το φαινόμενο, αρκετοί καρδιοπαθείς να μην παίρνουν τα φάρμακά τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και συμμετοχές της τάξεως των 25 ευρώ. «Όλο και πιο συχνά μάς ζητούν να τους γράψουμε φθηνότερα φάρμακα και μας ρωτούν αν μπορούν να τα διακόψουν για κάποιο διάστημα».

Ο κ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι υπήρξε ασθενής του, καρδιοπαθής, ο οποίος είχε σοβαρές ενοχλήσεις για πέντε συνεχείς ημέρες, αλλά απέφευγε να τον επισκεφθεί, καθώς δεν είχε χρήματα για την επίσκεψη, αγνοώντας ότι το ταμείο του θα μπορούσε να καλύψει το κόστος.

Οι καρδιολόγοι αναφέρθηκαν και σε άλλο, ιδιαίτερα ανησυχητικό, γεγονός που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αδυναμία πολλών να προμηθευτούν τα κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό. Τελευταία, όπως είπαν, έχει μειωθεί ο αριθμός των επεμβάσεων και αυτό συμβαίνει σε περίοδο που η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχει αυξηθεί ενώ στα ιδιωτικά, η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.

Οι κύριοι Θεοδωράκης και Λεκάκης κάλεσαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο, στο πλαίσιο του κόστους – ωφέλους στον γενικό πληθυσμό και ανέφεραν ως παράδειγμα τη χρήση των στατινών και τη χορήγηση των νεότερων αντιπηκτικών σκευασμάτων.

Έγινε σαφές ότι το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας τάσσεται υπέρ της χρήσης γενόσημων φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί την επιλογή τους να έχει ο θεράπων ιατρός και η χώρα παραγωγή τους να είναι η Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *