Η κρίση απειλεί το προσδόκιμο ζωής

 
Πτώση στο προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων «βλέπει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε περίπτωση περικοπής δαπανών στον τομέα της υγείας. Με έκθεση που δημοσιεύτηκε και αφορά σε 53 χώρες, ο οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για απειλή στην αύξηση του προσδόκιμου, εξαιτίας της κρίσης.


«Ένα πιθανό σενάριο που απειλεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη είναι η οικονομική ή κοινωνική κρίση να συνδυαστεί με περικοπές των δαπανών στον τομέα της υγείας» εκτιμά ο ΠΟΥ.

Ακόμη, ο οργανισμός υπογραμμίζει τις ανισότητες μεταξύ ων χωρών στην υγειονομική κατάσταση. «Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια από το 1980 και το 2010 έφτασε τα 76 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες», επισημαίνει η Ρίτου Σαντάνα, μια από τους εισηγητές της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΠΟΥ.

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη, παρατηρείται στην Ισπανία και φτάνει κατά μέσο όρο τα 82,2 χρόνια. Από την άλλη, η χώρα που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση είναι το Καζακστάν με 68,7 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο φύλων παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στο προσδόκιμο ζωής: στις γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 80 έτη, ενώ στους άντρες 72,5 έτη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη (900 εκατομμύρια κάτοικοι από την δυτική Ευρώπη στην κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανόμενου και του Ισραήλ) βρίσκονται εννιά από τις δέκα χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ακόμα και αν στην ήπειρο αυτή καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

Αναφορικά με τις δαπάνες για την υγεία, παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Γαλλία και Ολλανδία δαπανούν το 11,9% του ΑΕΠ για την υγεία, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο Τουρκμενιστάν είναι μόλις 2,5%.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *