Η κρίση απειλεί την καρδιά των ελλήνων

6A061C54B323256BDFAFA45CAE20B3A4.jpg

  Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκαν, σύμφωνα με δυο ελληνικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την Καρδιακή Ανεπάρκεια που διεξάγεται στην Αθήνα. Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Οι ερευνητές δρ. Αλέξιος Σαμεντζάς και δρ. Δήμητρα Παπαδημητρίου από το καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου “Ελπίς” ανέλυσαν τα στοιχεία των εισαγωγών στο Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς κατά τη διάρκεια δυο περιόδων. Η πρώτη περίοδος ήταν προ κρίσης, από το 2003 έως το 2007 και η δεύτερη από το 2008 έως το 2012, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στο καρδιολογικό τμήμα έγιναν 3.420 εισαγωγές στην πρώτη περίοδο και 3.860 τη δεύτερη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ο αριθμός των εισαγωγών αυξήθηκε και για τα δύο φύλα, αλλά ήταν στατιστικά πιο σημαντικός στις γυναίκες. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν μάλιστα και σε άτομα κάτω των 45 ετών, αλλά και πάλι τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά πιο σημαντικά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την δρ. Παπαδημητρίου φαίνεται ότι η προστατευτική δράση των οιστρογόνων καταστρατηγείται από το έντονο στρες που αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Όσον αφορά τις εισαγωγές για την κολπική μαρμαρυγή (επικίνδυνη αρρυθμία) και πάλι οι εισαγωγές ήταν περισσότερες την περίοδο της κρίσης, αλλά στατιστικά πιο σημαντικές για τις γυναίκες. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές στους κάτω των 60 ετών με τους άνδρες να είναι πιο επιβαρημένοι.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι εισαγωγές των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή χωρίς κοινωνική ασφάλιση αυξήθηκαν (ιδιαίτερα στις γυναίκες), ενώ το ίδιο συνέβη και σε ασθενείς με έμφραγμα, αλλά η αύξηση ήταν στατιστικά σημαντική για τους άνδρες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *