Η καθιστική ζωή… συρρικνώνει τον εγκέφαλο

18F10EEC940AF41EB1341A59C452A7D5.jpg

  Τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας δε φαίνονται μόνο στο σώμα και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του οργανισμού, αλλά και στη… λειτουργία του μυαλού.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης, η καθιστική ζωή για την ακρίβεια… συρρικνώνει τον εγκέφαλο.

Άντρες και γυναίκες, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν στην ηλικία των 40 ετών είχαν πολύ λιγότερη φαιά ουσία όταν έφτασαν την ηλικία των 60 ετών. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια έρευνα, ορισμένοι από αυτούς είχαν και χειρότερες επιδόσεις σε διάφορα διανοητικά τεστ.

Οι ερευνητές τονίζουν, ότι η σωματική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να διατηρεί το μυαλό σε «νεαρή» κατάσταση.

«Πολλοί άνθρωποι δεν ανησυχούν για τον εγκέφαλό τους, παρά μόνο πολύ αργότερα στη ζωή τους. Αυτή η έρευνα παρέχει περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές και παράγοντες κινδύνου στη μεσήλικη ζωή μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γήρανση του εγκεφάλου αργότερα» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Nicole Spartano.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.200 ενήλικες και διάστημα είκοσι ετών.

Στην αρχή της έρευνας, οι άντρες και οι γυναίκες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 41 χρόνια.

Η ίδια έρευνα συνέδεσε επίσης τις μεγάλες αυξήσεις στη διαστολική πίεση του αίματος με την απώλεια της πνευματικής/νοητικής οξύτητας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *