Η καθιστική ζωή μας φορτώνει κιλά

 
«Για σένα νοιάσου και γυμνάσου» έλεγε μια παλιά διαφήμιση και οι έρευνες επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την άρρηκτη σχέση της άσκησης με την υγεία, την καλή διάθεση και κατ’ επέκταση τη μείωση του σωματικού βάρους.


Πολύ περισσότερο στις νεαρές ηλικίες, όπου η παιδική παχυσαρκία τείνει να γίνει μάστιγα στον αναπτυγμένο κόσμο, επειδή τα πιτσιρίκια έχουν ξεχάσει την άσκηση και το… ρίχνουν στην τηλεόραση και τα videogames.

Ό,τι μπορεί να περιορίσει την καθιστική συμπεριφορά, ενδέχεται επίσης να μειώσει το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) σε παιδιά και εφήβους, προσφέροντας υγεία, ευεξία και λιγότερα κιλά, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του European Food Information Council.

Η καθιστική ζωή περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που έχει χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, οι ατελείωτες ώρες με τα βιντεοπαιχνίδια, αντίστοιχα η ενασχόληση μόνο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμη και να ξοδεύει κανείς χρόνο στις φορητές συσκευές όπως είναι smartphones ή τα tablets.

Αυτές οι συμπεριφορές συνδέονται με την κακή κατάσταση της υγείας, όπως η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, επειδή εν μέρει έχουν πάρει τη θέση δραστηριοτήτων, οι οποίες θα βοηθούσαν το σώμα μας να «κάψει» περισσότερες θερμίδες.

Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ είναι μια μετα-ανάλυση 34 μελετών (οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2011) που εισήγαγαν διάφορες πρωτοβουλίες (π.χ. λιγότερος χρόνος για τηλεόραση) ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα… του καθισιού σε παιδιά και εφήβους (0-18 ετών) στο γενικό πληθυσμό της Ολλανδίας.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπέδων της καθιστικής συμπεριφοράς στο γενικό πληθυσμό θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα παιδιά από το να γίνουν υπέρβαρα, καθώς διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η συνολική μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς και του Δείκτη Μάζας Σώματος συνδέονται και αλληλεπιδρούν.

Η έλλειψη άσκησης και σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση βάρους ή το πόσο χρόνο αφιερώνει μπροστά στην τηλεόραση. Ως εκ τούτου, η ανάλυση των ολλανδών ερευνητών έδειξε ότι ο στόχος για τη μείωση της καθιστικής ζωής στον ευρύτερο πληθυσμό θα μπορούσε να εμποδίσει παιδιά και εφήβους που μπορεί σήμερα να έχουν κανονικό βάρος, από το να γίνουν υπέρβαροι.

Η πλειονότητα των μελετών που αναλύθηκε είχε συμμετοχή παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών και υλοποιούσε παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον. Η τακτική αυτή συνήθως απευθύνεται σε ατομικό επίπεδο, όπως μέσω της παροχής συμβουλών, ενώ και οι γονείς ενημερώνονταν κυρίως μέσω ενημερωτικών δελτίων ή συναντήσεις.

Πηγή: fe-mail.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *