Η καθιστική ζωή απειλεί την υγεία μας

 
Μην «αράζετε» στον καναπέ για μεγάλα διαστήματα μετά από ώρες καθιστικής εργασίας στο γραφείο, απειλείτε την υγεία σας με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές νόσους και πρόωρο θάνατο. Η προτροπή ισχύει ακόμη και για εκείνους που ακολουθούν μια ημερήσια άσκηση.


Αυτό είναι το συμπέρασμα μια μεγάλης έρευνας που καλύπτει σχεδόν 800.000 συμμετέχοντες και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Diabetologia».

Η έρευνα επαναξιολογεί 18 διαφορετικές μελέτες. Κάθε μελέτη εξετάζει διαφορετικά κριτήρια και καθημερινές συνήθειες. Και παρότι οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με απόλυτο τρόπο πόσες ώρες πρέπει κάποιος να κάθεται την ημέρα, σίγουρα το να φεύγεις από το γραφείο και να ξαπλώνεις στον καναπέ δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ζωής.

Ένας μέσος ενήλικας ξοδεύει 50-70% του χρόνου του καθήμενος, πρακτική που μπορεί σύμφωνα με τη μελέτη να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Και μπορεί μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα να υπάρχουν 30 λεπτά άσκησης, απομένουν όμως άλλες 23 ώρες και κάτι .

Η προσπάθεια, λένε οι ειδικοί, πρέπει να απλώνεται σε όλη την ημέρα, με κάποια διαλείμματα για περπάτημα ή ακόμη και το να συναντάς τους φίλους σου ή την παρέα σου όρθιος και όχι καθιστός.

«Μειώνοντας τον χρόνο που καθόμαστε, μειώνουμε και τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών νόσων», δηλώνει η υπεύθυνη της έρευνας Έμα Γουϊλμοτ του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τα στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο σημερινός τρόπος ζωής, οι ώρες που καθόμαστε δηλαδή μπροστά σε έναν υπολογιστή, ή έλλειψη άσκησης και ο «καναπές» μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας μας ανεξάρτητα αν ακολουθούμε μια καλή διατροφή και μια άσκηση μισής ώρας την ημέρα.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *