Πέρα από τα ποικίλα γνωστά οφέλη τους στην υγεία, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να ελέγχει έναν πληθυσμό ανοσολογικών κυττάρων που απαντώνται στο έντερο και είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του.
Τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται εγγενή λεμφοκύτταρα (ILCS), βρίσκονται στα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα και προστατεύουν το έντερο από την προσκόλληση παθογόνων βακτηρίων σε αυτό. Επίσης, πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της τροφικής αλλεργίας, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και της παχυσαρκίας, ενώ πιθανά να αποτρέπουν ακόμη και την ανάπτυξη καρκίνου στον εντερικό αυλό.
Έτσι, φάνηκε ότι πρωτεϊνικά μόρια των πράσινων φυλλωδών λαχανικών επάγουν την έκφραση γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη διαφοροποίηση αρχέγονων κυττάρων στα συγκεκριμένα λεμφοκύτταρα.
Πηγή: neadiatrofis.gr