Η κατάλληλη δίαιτα για την αντιμετώπισης της υπέρτασης

76309325378EED301C6476A270F07F28.jpg

  Η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η αντιμετώπιση της υπέρτασης σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και με τη διατροφή μας. Παρακάτω σας αναλύουμε τα δύο μοντέλα διατροφής, που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα συστήνονται σήμερα στα πλαίσια της θεραπείας της υπέρτασης.

1. Η Δίαιτα DASH.
Το πρότυπο αυτό αποτελεί σήμερα το κύριο διατροφικό μοντέλο καταπολέμησης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η Δίαιτα DASH δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά (8-10 μερίδες/ημέρα) και στα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (2-3 μερίδες/ημέρα). Επίσης, περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς και είναι φτωχή σε λίπη, κόκκινο κρέας, γλυκά και σακχαρούχα ποτά. Κατά συνέπεια, είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, και φυτικές ίνες και φτωχή σε ολικό λίπος, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

2. Μεσογειακή Δίαιτα.
Δύο μεγάλες μελέτες, η μελέτη EPIC και η ATTICA εξέτασαν τη σχέση της Μεσογειακής Δίαιτας και της πίεσης του αίματος. Συγκεκριμένα, η δίαιτα EPIC έδειξε ότι όσο πιο πιστά ακολουθείται το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής τόσο πιο ευεργετικό είναι το αποτέλεσμα στην Α.Π., αποδίδοντας την ευεργετική αυτή δράση στο ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Παράλληλα, η μελέτη ATTICA έδειξε ότι η η Μεσογειακή Δίαιτα οδήγησε σε 26% χαμηλότερο κίνδυνο για υπέρταση και με 36% μεγαλύτερη πιθανότητα Α.Π. υπό έλεγχο.

Η πρόληψη όμως είναι σημαντικότερη από όλα. Και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μιας αξιοπρεπούς σωματικής δραστηριότητας αποτελούν εκτός των άλλων κύριους παράγοντες για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε γενικότερα ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο, όπως, για παράδειγμα, το οικείο σε εμάς Μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

Τέλος, μειώνοντας το αλάτι στη διατροφή μας και μετριάζοντας την κατανάλωση αλκοόλ επιτυγχάνουμε πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *