H καλή σχέση ενός ζευγαριού αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Ζήσης Ψάλλας

Τα ζευγάρια που μοιράζονται γλυκές στιγμές, με χιούμορ και στοργή απολαμβάνουν καλύτερες προοπτικές υγείας και ζουν περισσότερο από τα ζευγάρια που καυγαδίζουν, σύμφωνα με μια έρευνα του UC Berkeley.

Το εύρημα, δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology και βασίστηκε σε εργαστηριακές παρατηρήσεις 154 μεσήλικων και ηλικιωμένων παντρεμένων ζευγαριών. Οι παρατηρήσεις έγιναν ενώ κάθε ζευγάρι συμμετείχε σε μια συνομιλία που αναφερόταν σε μια παλιότερη σύγκρουση στη σχέση τους.

«Εστιάσαμε στις φευγαλέες στιγμές όταν νιώθετε ξαφνική χαρά, εγγύτητα και οικειότητα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Robert Levenson, καθηγητής ψυχολογίας στο UC Berkeley.

Οι ερευνητές τέσταραν την επίδραση του θετικού συντονισμού στη μακροπρόθεσμη υγεία και μακροζωία. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη διαχρονική μελέτη του Levenson που παρακολούθησε τους γάμους ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος μεσήλικων και ηλικιωμένων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών του Σαν Φρανσίσκο από το 1989 έως το 2009.

Κάθε πέντε χρόνια, τα ζευγάρια έρχονταν στο εργαστήριο του Levenson στο Berkeley για να τα παρακολουθούν καθώς συζητούσαν πρόσφατα γεγονότα στις σχέσεις τους. Συμπλήρωναν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τη συζυγική ικανοποίηση, τα προβλήματα υγείας και άλλα θέματα.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές κωδικοποίησαν σχολαστικά εκατοντάδες βιντεοσκοπημένες συνομιλίες για να παρακολουθήσουν τον βαθμό στον οποίο τα ζευγάρια επέδειξαν θετικό συντονισμό.

Οι ερευνητές πήραν μια λεπτομερή, ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μέτρηση του συντονισμού θετικότητας στα ζευγάρια, καταγράφοντας τα κοινά τους θετικά συναισθήματα, τις αμοιβαίες εκφράσεις φροντίδας και τον βιολογικό συγχρονισμό.

Δύο διαφορετικά στατιστικά μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για την πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης υγείας και μακροζωίας, ένα που περιελάμβανε όλο το φάσμα των βιολογικών και συμπεριφορικών μετρήσεων θετικού συντονισμού που έδειξαν τα ζευγάρια και ένα άλλο που ανέλυε μόνο τις συμπεριφορές θετικού συντονισμού τους.

Οι 15λεπτες εγγραφές βίντεο αναλύθηκαν για σημάδια μη λεκτικού συγχρονισμού και ασυνείδητου «κατοπτρισμού», που είναι χειρονομίες που σηματοδοτούν την αγάπη, τη φροντίδα και τη συνεκτικότητα, όπως χαμόγελα, κουνήματα κεφαλιού και κλίση του σώματος προς τα εμπρός. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στιγμές κατά τις οποίες οι καρδιακοί παλμοί και των δύο συντρόφων επιβραδύνονταν ή επιταχύνονταν ταυτόχρονα όταν εξέφραζαν θετικά συναισθήματα.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το να έχουμε αυτές τις σύντομες κοινές στιγμές, γνωστές ως Συντονισμός Θετικότητας (positivity resonance), είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης του πόσο υγιείς θα είμαστε στο μέλλον και πόσο θα ζήσουμε», έγραψαν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...