Η κακοκαιρία αυξάνει την παραγωγικότητα

BFAD9718BC02754F477DB89848B2DD9F.jpg

  Συννεφιά, βροχή, κρύο…. oι ερευνητές της Harvard Business School διαπίστωσαν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες μας κάνουν πιο εργατικούς και παραγωγικούς. Από την άλλη μεριά η παραγωγικότητα μειώνεται τις ηλιόλουστες καλές μέρες.

Φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι ισχύει το ανάποδο. Αρχικά οι ερευνητές ζήτησαν από 200 ενήλικες να προβλέψουν την επίδραση του καιρού στην παραγωγικότητα. Το 80% προέβλεψαν ότι ο καλός καιρός οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας μιας και βελτιώνει την διάθεση, ενώ αντίστοιχα ένα 80% προέβλεψαν ότι ο κακός καιρός θα μειώσει την παραγωγικότητα.

Για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι προβλέψεις αυτές ευσταθούν, οι ερευνητές έκαναν αντιπαραβολή της αποδοτικότητας των υπαλλήλων μιας τράπεζας στο Τόκιο σε σχέση με το μετεωρολογικό δελτίο για ένα διάστημα δυόμισι ετών. Επρόκειτο για υπαλλήλους που επεξεργάζονταν αιτήσεις δανείου με ένα νέο για αυτούς σύστημα, γεγονός που απαιτούσε μεγάλη προσήλωση και ακρίβεια.

Κάνοντας αντιπαραβολή του δελτίου καιρού με την αποδοτικότητα των υπαλλήλων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της βροχής συνδυαζόταν με μείωση του χρόνου που ήθελαν οι υπάλληλοι για να επεξεργαστούν τα δεδομένα – εργάζονταν δηλαδή πιο γρήγορα! Μια αύξηση της στάθμης της βροχής κατά 2,54 εκατοστά συνδυαζόταν με μια αύξηση της ταχύτητας κατά 1,3%.

Η αύξηση της παραγωγικότητας συνέπιπτε επίσης και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την ομίχλη. Από την άλλη μεριά οι ηλιόλουστες μέρες συνδυάζονταν με χαμηλή παραγωγικότητα.

Φαίνεται λοιπόν ότι όταν ο καιρός είναι κακός, μειώνονται οι εξωτερικοί περισπασμοί, οπότε είναι πιο εύκολο να αφοσιωθούμε στην εργασία μας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *