H κακή στοματική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και σοβαρής ασθένειας

Ζήσης Ψάλλας

Οι ασθενείς με COVID-19 που έχουν ουλίτιδα διατρέχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν. Επίσης διατρέχουν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να τοποθετηθούν σε αναπνευστήρα και 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID.

Εάν τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος αυξηθούν, μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων, να φθείρουν τους ιστούς του στόματος και να εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί μπορούν στη συνέχεια να ρέουν σε ολόκληρο το σώμα και να εγκατασταθούν σε διάφορα όργανα, αυξάνοντας τα επίπεδα φλεγμονής. Όταν συμβαίνει αυτό, σχεδόν κανένα μέρος του σώματος δεν μένει ανεπηρέαστο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση συμβάλλει σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Σε σύγκριση με τα άτομα που εκδηλώνουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, τα άτομα με σοβαρή COVID-19 έχουν αυξημένα επίπεδα ενός συγκεκριμένου φλεγμονώδους δείκτη που ονομάζεται CRP. Μερικοί άνθρωποι με σοβαρή COVID υποφέρουν επίσης από αυτό που ονομάζεται «καταιγίδα κυτοκινών», όπου το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά προκειμένου να καταπολεμήσει τον ιό και βλάπτει τους ιστούς του σώματος. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κακή στοματική υγεία έχουν μερικές φορές αυξημένα επίπεδα CRP και κυτοκινών -γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει το ίδιο είδος υπερβάλλουσας ανοσολογικής απόκρισης όπως στη νόσο COVID, αν και σε μικρότερο βαθμό. Έτσι, εάν οι δύο ασθένειες υπάρχουν ταυτόχρονα, με τον κορωνοϊό και τα επιθετικά βακτήρια του στόματος κυκλοφορούν στο αίμα, τότε είναι πιθανό αυτό να οδηγήσει σε ανοσολογική απόκριση που βλάπτει τους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να βοηθάει τον κορωνοϊό να μολύνει το σώμα. Ένζυμα από τα βακτήρια που προκαλούν νόσο των ούλων μπορούν να αλλάξουν την επιφάνεια του στόματος και της αναπνευστικής οδού, καθιστώντας ευκολότερο για τον κορωνοϊό -ή άλλους μικροοργανισμούς- να προσκολληθούν σε αυτές τις επιφάνειες και να αναπτυχθούν εκεί.

Επί του παρόντος καταλαβαίνουμε ελάχιστα για το πώς ακριβώς αλληλεπιδρούν η στοματική υγιεινή και η νόσος COVID. Ενδεχομένως να συνδυάζονται με άλλους τρόπους για να επιδεινώσουν την ασθένεια.

Διαβάστε ακόμη...