Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού

253E0A1DB920F676CD19D9B9A3A0FF83.jpg

  Μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο του Michigan και δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Breast Cancer Research δείχνει ότι πριν από την εμφάνιση των όγκων υπάρχουν αλλαγές στο στήθος που συμπεριλαμβάνουν αυξημένη κυτταρική ανάπτυξη και διαφοροποιήσεις στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν κατά την εφηβεία και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων και τελικά σε καρκίνο του μαστού.

Παραπέρα, διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά δημιουργεί μία γονιδιακή υπογραφή παρόμοια με αυτή που βρίσκουμε στα καρκινικά κύτταρα που προκαλούν καρκίνο του μαστού.

Αυτό είναι και ιδιαίτερα σημαντικό σύμφωνα με τη Sandra Haslam, καθηγήτρια φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Michigan. Τονίζει η ίδια ότι αυτοί οι τύποι καρκίνου είναι πιο επιθετικοί και εμφανίζονται συχνά σε νέες γυναίκες.

Παραπέρα ο συνεργάτης της έρευνας ο μικροβιολόγος Richard Schwartz υποστηρίζει ότι επειδή η έρευνα δεν συσχέτισε το εύρημα με το σωματικό βάρος αλλά μόνο με την υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε λιπαρά, προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό μιας και το θέμα απευθύνεται πλέον σε μεγαλύτερο μέλος του πληθυσμού.

Το ζωικό λίπος το οποίο αποτελούσε το βασικό συστατικό της δίαιτας έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες ακόμα και όταν εισαχθεί σε μεγαλύτερη ηλικία στην διατροφή του ατόμου (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση). Από την άλλη οι ερευνητές επιμένουν μέχρι να υπάρξει καλύτερη τεκμηρίωση της υπόθεσής τους να υπάρχει παραπέρα έρευνα αλλά και περιορισμός της κατανάλωσης ζωικού λίπους.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *