H κακή διατροφή και οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών συμβάλουν στην ασταθή διάθεση

Ζήσης Ψάλλας

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: ένας πληθυσμός που τρέφεται καλά είναι πιο ικανός να αντέξει το στρες και το άγχος.

Τρεις αναλύσεις από την Canadian Community Health Survey 2004 και την US National Health and Nutrition Examination Survey 2018 αποκάλυψαν αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία: στον Καναδά, το 2004, το 48% της θερμιδικής πρόσληψης σε όλες τις ηλικίες προερχόταν από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Το 2018, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 67% των θερμίδων προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για τα παιδιά ηλικίας 2-19 ετών και το 57% για τους ενήλικες.

Σε μια μελέτη 89.000 ατόμων στην Ιαπωνία με 10-15 χρόνια παρακολούθησης, το ποσοστό αυτοκτονιών σε αυτούς που κατανάλωναν μια πλήρη διατροφή ήταν  μισό από εκείνους που ακολουθούσαν λιγότερο υγιεινές δίαιτες, υπογραμμίζοντας μια σημαντική νέα κατεύθυνση που δεν καλύπτεται ακόμη στα τρέχοντα προγράμματα πρόληψης αυτοκτονιών. .

Η ευερεθιστότητα και η ασταθής διάθεση συχνά χαρακτηρίζουν την κατάθλιψη. Μελέτες έχουν βρει ότι η διδασκαλία των ατόμων με κατάθλιψη, που κατανάλωναν μια κακή διατροφή, όταν άλλαξαν ακολουθώντας μια πλήρη μεσογειακή δίαιτα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις. Η μεσογειακή διατροφή είναι συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, θαλασσινά και μονοακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο.

Σε μια τέτοια μελέτη περίπου το 33% των ανθρώπων που άλλαξαν τη δίαιτά τους με πλήρη τροφή εκτός από την τακτική θεραπεία τους, διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψή τους ήταν σε ύφεση μετά από 12 εβδομάδες. Το ποσοστό ύφεσης στην ομάδα ελέγχου που χρησιμοποίησε θεραπεία αλλά χωρίς αλλαγές στη διατροφή ήταν μικρότερο από 10%. 

Σημαντικές ενδείξεις ότι η ευερεθιστότητα, η εκρηκτική οργή και η ασταθής διάθεση μπορούν να επιλυθούν με βελτιωμένη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών προέρχονται από μελέτες που αξιολογούν τα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών για τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας. 

Για να υποστηρίξει τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τουλάχιστον 30 μικροθρεπτικά συστατικά ώστε να εξασφαλίσει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, καθώς και για να διασπάσει και να αφαιρέσει τα μεταβολικά υποπροϊόντα.

Πολλές μελέτες θεραπειών με πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν βρει βελτιωμένη ρύθμιση της διάθεσης και μειωμένη ευερεθιστότητα και εκρηκτική οργή, συμπεριλαμβανομένων των τυχαιοποιημένων δοκιμών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο που περιέλαβαν παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και διαταραχής της διάθεσης.

Διαβάστε ακόμη...