Η κακή διατροφή και ο καρκίνος του προστάτη

7F2C970502F4AA3F53520D38ADFE79F3.jpg

  Οι άντρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την ασθένεια αυτή, αν ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ερευνητές βρήκαν, ότι η διατροφή με υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων, λιπαρών και επεξεργασμένων δημητριακών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς που ακολουθούν τα δυτικά πρότυπα διατροφής διατρέχουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποκύψουν στην ασθένεια.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, όσοι καταναλώνουν τρόφιμα σύμφωνα με το μοντέλο της δυτικής διατροφής έχουν 67% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Τα συνολικά ποσοστά θανάτου των ανδρών επέλεξαν μια «συνετή» διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια και όσπρια μειώθηκαν κατά 36%.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας και διατροφής από 926 άντρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

Μετά τη διάγνωσή τους οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν από ειδικούς για 14 χρόνια κατά μέσο όρο και χωρίστηκαν σε κατηγορίες, ανάλογα με τον τύπο διατροφής που ακολουθούσαν.

«Επί του παρόντος υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία, που να συμβουλεύουν τους άνδρες που ζουν με τον καρκίνο του προστάτη για το πώς μπορούν να τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής τους και να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή που κάνει καλό στην καρδιά, μπορεί να ωφεληθούν και να μειώσουν τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη» εξήγησε ο ερευνητής Dr Jorge Chavarro.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *