Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ερεύνησαν την επίδραση της καφεΐνης στη μνήμη, χωρίς να ασχοληθούν με τις όποιες άλλες ενισχυτικές της δράσεις στον εγκέφαλο. Έτσι, από τη μελέτη φάνηκε ότι η καφεΐνη ενισχύει συγκεκριμένες μορφές μνήμης ακόμα και για 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της.
Ο Michael Yassa, επίκουρος καθηγητής νευροβιολογίας και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, που έκανε τη μελέτη όσο ήταν στο Johns Hopkins, σχολίασε σχετικά:«το εύρημα ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διαδικασία του να γίνουν οι μνήμες των ανθρώπων πιο μόνιμες και αξέχαστες είναι μεγάλη καινοτομία».
Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και από το Εθνικό Ίδρυμα για την Επιστήμη, είχε 100 συμμετέχοντες των οποίων ο οργανισμός ήταν «παρθένος» όσον αφορά στην καφεΐνη, δηλαδή δεν έπιναν ιδιαίτερα καφέ, τσάι ή αναψυκτικά τύπου cola.
Οι ερευνητές επέλεξαν ανθρώπους που δεν έπιναν περισσότερα από 500 ml καφεΐνης την εβδομάδα (δηλαδή δεν έπιναν καφέ, αλλά ένα αναψυκτικό 1 ή 2 φορές την εβδομάδα). Για να το καταλάβουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει 160 mg καφεΐνης, αν και αυτό είναι κάτι που ποικίλει ανάλογα με το είδος του καφέ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές χρειάζονται 200 mg καφεΐνης για να υπάρξει η θετική επίδραση στη μνήμη.
Για τη διενέργεια της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν εκατοντάδες συνηθισμένες εικόνες σε μία οθόνη υπολογιστή, όπως ένα ζευγάρι παπούτσια, μία λαστιχένια πάπια, μία καρέκλα κλπ. Πέντε λεπτά αφού οι συμμετέχοντες έβλεπαν τις εικόνες, οι ερευνητές έδιναν στους μισούς να πιουν 200 mg καφεΐνης και στους υπόλοιπους ένα placebo. Οι άνθρωποι αυτοί επέστρεφαν 24 ώρες αργότερα, αφού η καφεΐνη είχε φύγει από τον οργανισμό τους και έβλεπαν και άλλες εικόνες με αντικείμενα. Οι ερευνητές τους ζητούσαν να τις χαρακτηρίσουν ως ίδιες, νέες ή παρόμοιες με τις αρχικές εικόνες που είχαν δει. Οι άνθρωποι που είχαν πάρει καφεΐνη ήταν πιο πιθανό να ξεχωρίσουν τις παρόμοιες από τις ίδιες εικόνες από ότι όσοι είχαν πάρει το placebo.
Ο Michael Yassa είπε ότι η καφεΐνη δεν φαινόταν να έχει ευεργετική επίδραση όταν οι συμμετέχοντες την είχαν πάρει πριν δουν τις εικόνες ή όταν η δόση ήταν μικρότερη από τα 200 mg. Επίσης, εξήγησε ότι όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις παρόμοιες εικόνες και να μην τις χαρακτηρίσουν ως «ίδιες» όπως έκαναν συχνά όσοι είχαν πάρει το placebo. Τόνισε, επιπλέον ότι η καφεΐνη, εκτός από τα υπόλοιπα ευεργετικά της χαρακτηριστικά, το πόσο δηλαδή βοηθάει στη συγκέντρωση, την προσοχή και την εγρήγορση, έκανε τις μνήμες πιο μόνιμες.
Πηγή: vita.gr