Η καφεΐνη συνδέεται με διαταραχές στον ύπνο

2BF66A86B833593EEDAA95FF56AB8612.jpg

  Αρκετοί επιλέγουν να πιουν ένα καφεδάκι μετά το βραδινό φαγητό, κυρίως όταν δειπνούν σε κάποιο εστιατόριο.

Όμως το γεγονός αυτό μπορεί να ευθύνεται για τις διαταραχές που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας τη νύχτα, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα ύπνου που απολαμβάνετε κάθε ώρα, υποστηρίζουν ειδικοί.

Η επίδραση του ροφήματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι ώρες μετά την κατανάλωσή του, με αποτέλεσμα ακόμη και ένας καφές μετά τη δουλειά σας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας τη νύχτα.

«Οι άνθρωποι τείνουν να μην αντιλαμβάνονται τόσο τις επιδράσεις που έχει η καφεΐνη στον ύπνο, όταν πίνουν έναν καφέ από το απόγευμα και μετά» ανέφερε ο καθηγητής ψυχιατρικής Christopher Drake από το πανεπιστήμιο Wayne του Μίσιγκαν στη Daily Mail.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα από 12 ανθρώπους, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα στον ύπνο, και οι οποίοι κλήθηκαν να διατηρήσουν το κανονικό τους πρόγραμμα και ρυθμούς καθημερινότητας, ωστόσο τους ζήτησαν να παίρνουν τρία χάπια καφεΐνης την ημέρα επί τέσσερις ημέρες έξι ώρες πριν κοιμηθούν, το επόμενο τρεις ώρες πριν κοιμηθούν και στη συνέχεια το τελευταίο αμέσως πριν τον ύπνο.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine, είναι η πρώτη που μελετά τις επιδράσεις συγκεκριμένης δόσης καφεΐνης που λαμβάνεται διαφορετικές ώρες πριν από τον ύπνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ειδικοί συστήνουν κανείς να αποφεύγει να πίνει καφέ μετά τις 5 το απόγευμα, αν θέλει να απολαύσει έναν καλό ύπνο το βράδυ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *