Η καφεΐνη συνδέεται με ακράτεια στους άντρες

 
Η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται συνήθως σε 2 φλιτζάνια καφέ μπορεί να συμβάλλει στην ακράτεια ούρων στον άντρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Η ερευνήτρια, Dr. Alayne Markland, του University of Alabama στο Birmingham, δήλωσε ότι είναι κάτι που μπορούμε να λάβουμε υπόψη. Άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με την ακράτεια θα πρέπει να τροποποιήσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Αν και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η καφεΐνη προκαλεί ακράτεια, οι άντρες της έρευνας που κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν το πρόβλημα σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη.

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την καφεΐνη με την ακράτεια στις γυναίκες. Ωστόσο λίγα είναι γνωστά σχετικά με την ύπαρξη του φαινομένου στους άντρες.

Για τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal of Urology», η ομάδα της Markland χρησιμοποίησε απαντήσεις 4.000 αντρών. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι είχαν ακράτεια ούρων και πόση καφεΐνη κατανάλωναν, καθώς και πόσο νερό από τρόφιμα και ποτά.

Γενικά, οι άντρες κατανάλωναν κατά μέσον όρο 169 mg καφεΐνης καθημερινά, λίγο περισσότερο από τα 125 που περιέχονται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Περίπου το 13% των αντρών ανέφερε ακράτεια αλλά μόνο το 4,5% είχε πρόβλημα μέτριο ή σοβαρό (περισσότερο από λίγες σταγόνες διαρροής ούρων στη διάρκεια ενός μηνός).

Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία των αντρών και άλλους παράγοντες κινδύνου οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι προσλάμβαναν 234 ή περισσότερα mg καφεΐνης καθημερινά είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μέτρια έως σοβαρή ακράτεια σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη καφεΐνη.

Άντρες που κατανάλωναν περισσότερα από 392 mg καφεΐνης καθημερινά είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες για ακράτεια.

Αντίθετα, η συνολική πρόσληψη νερού δεν συνδέθηκε με τον κίνδυνο για μέτρια έως σοβαρή ακράτεια.

Δεν είναι μόνο ζήτημα ποσότητας προσλαμβανομένων υγρών. Η Markland δήλωσε ότι έρευνες σε γυναίκες υποδεικνύον ότι η καφεΐνη ερεθίζει την κύστη και πιστεύει ότι μπορεί ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τη σχέση που παρατηρήθηκε στους άντρες. Αν και δεν το απέδειξε στην έρευνα, πρόσθεσε, η κατάσταση έχει παρατηρηθεί σε γυναίκες και μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση στους άντρες.

Ο Dr. Bryan Voelzke, από το University of Washington Medical Center in Seattle, δήλωσε ότι φάρμακα που λαμβάνουν οι άντρες, όπως διουρητικά, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάζουν τον έλεγχο της κύστης. Θεωρεί σημαντικά τα ευρήματα και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να σχεδιαστεί μια έρευνα που θα παρακολουθεί περισσότερο χρόνο τους άντρες, για να κατανοηθούν καλύτερα όλοι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Voelzke, η νέα έρευνα μόνη, δεν είναι αρκετή για να καταλήξουμε ότι η καφεΐνη είναι η πηγή της ακράτειας.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *