Η hatha γιόγκα στη «μάχη» κατά του καρκίνου του μαστού

88335D3AB7F18A25B2B38612B4ADEE6A.jpg

  Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ακόμη και με ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς μπορεί να είναι. Η διαδικασία αυτή είναι ακόμη δυσκολότερη για ασθενείς που έχει νικήσει τον καρκίνο και ο οργανισμός τους είναι ταλαιπωρημένος είτε από τις χειρουργικές επεμβάσεις, ή από τις αλλεπάλληλες χημειοθεραπείες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να δώσει μια έξτρα ώθηση στους ασθενείς που έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του καρκίνου. Ωστόσο, η κούραση και ο πόνος που νιώθει κανείς κατά τη διάρκεια της «μάχης» του ενάντια στην ασθένεια, αποτελούν συνήθως αρνητικό παράγοντα, «ρουφώντας» την ενέργεια των ασθενών, οι οποίοι δε βρίσκουν δύναμη ή κουράγιο για να αφιερώσουν λίγη ώρα να γυμναστούν.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology, η γιόγκα ίσως αποτελεί την ιδανικότερη μορφή άσκησης για ασθενείς που έχουν νικήσει τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσα από τη γιόγκα οι γυναίκες που έχουν κερδίσει τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, μπορούν να απολαύσουν όλα τα οφέλη της άσκησης στην υγεία τους.

Για να καταφέρουν να «μετρήσουν» την αποτελεσματικότητα αυτής της μορφής άσκησης, οι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες όλων των ηλικιών, που είχαν επιζήσει από καρκίνο του μαστού, να παρακολουθήσουν για τρεις μήνες, δύο φορές την εβδομάδα, μαθήματα hatha yoga.

Η Janice Kiecolt-Glaser και η ερευνητική της ομάδα από το πανεπιστήμιο του Οχάιο εστίασαν σε δύο πολύ κρίσιμα σημεία, που αποτελούν αρνητικά σημάδια σε ό,τι αφορά τους δείκτες καλής υγείας: την κούραση και τις φλεγμονές.

Η κούραση που νιώθουν οι ασθενείς όσο διαρκούν οι θεραπευτικές συνεδρίες παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Μία στις τρεις γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού είναι λιγότερο δραστήριες σωματικά, κάτι που όμως αυξάνει τις πιθανότητες κακής υγείας και πρόωρου θανάτου, αναφέρει δημοσίευμα του Scientific American.

Οι φλεγμονές αποτελούν επίσης ένα σημαντικό παράγοντα μέτρησης της καλής υγείας, καθώς ενισχύουν το αίσθημα κόπωσης και με τη σειρά τους συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας όπως: καρκίνος, διαβήτης, καρδιακές ασθένειες και Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα της Kiecolt-Glaser είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής, γύρω από την αξιολόγηση της επίδρασης που έχει η γιόγκα στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στις γυναίκες που έχουν επιζήσει από καρκίνο του μαστού.

Όταν μετά από έξι εβδομάδες μαθημάτων, οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση της υγείας των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπίστωσαν ότι η γιόγκα είχε βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών, ενώ οι ασθενείς ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα αισθήματος κόπωσης, συγκριτικά με την ομάδα που δεν παρακολουθούσε μαθήματα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν εκ νέου τις γυναίκες αυτές αρκετούς μήνες μετά από την έναρξη της μελέτης και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσες γυναίκες είχαν εντάξει τη γιόγκα στη ζωή τους, εμφάνιζαν 20% λιγότερες φλεγμονές και κατά 57% λιγότερη κούραση.

Η Kiecolt-Glaser πιστεύει ότι η γιόγκα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, κάτι που αποτυπώνεται στη συνέχεια σε πολλούς δείκτες υγείας.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού συχνά αναφέρουν δυσκολίες στον ύπνο, κάτι που ενισχύει το αίσθημα κούρασης και τις φλεγμονές. Όσες γυναίκες έκαναν γιόγκα ανέφεραν ότι βελτιώθηκε σημαντικά ο ύπνος τους.

Οι ασκήσεις διαλογισμού και οι βαθιές αναπνοές βελτιώνουν τη διαδικασία επούλωσης, παρότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν αξιόλογες διαφορές στη διάθεση και το αίσθημα μοναξιάς που ένιωθαν οι γυναίκες, τόσο στην ομάδα που έκανε γιόγκα, όσο και στις υπόλοιπες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές μορφές γυμναστικής παρέχουν παρόμοια πλεονεκτήματα, ωστόσο η γιόγκα ίσως είναι ένας πιο πρακτικός τρόπος για να καταφέρουν οι γυναίκες να χτίσουν ξανά την υγεία τους.

Οι ασθενείς μπορούν να προσαρμόσουν τις ασκήσεις στο δικό τους επίπεδο και σωματικούς περιορισμούς και στην πορεία να απολαύσουν όλα τα οφέλη που προσφέρει η γυμναστική στον οργανισμό τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *