Η γυμναστική ωφελεί τον εγκέφαλο των εμβρύων

05530441E8A81B620F65E3861002DF24.jpg

  Η μελέτη έδειξε ότι η σωματική άσκηση που κάνουν οι μέλλουσες μαμάδες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επιδρά άμεσα στην εγκεφαλική λειτουργία των μωρών τους.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η άσκηση κάνει πιο ώριμο τον εγκέφαλο του εμβρύου. Είναι πολλές οι μέχρι σήμερα έρευνες, που έχουν αναδείξει την αξία της γυμναστικής στην υγεία των νεογνών.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 18 έγκυες γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν 10 μέλλουσες μαμάδες, που τρεις φορές την εβδομάδα έκαναν καρδιαγγειακή άσκηση (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση) μέτριας έντασης για τουλάχιστον 20 λεπτά. Κατά μέσο όρο, έκαναν γυμναστική 117 λεπτά την εβδομάδα. Την δεύτερη ομάδα αποτελούσαν οκτώ έγκυες γυναίκες, που διένυαν το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους και οι οποίες δεν γυμνάζονταν σχεδόν καθόλου. Η συνολική διάρκεια άσκησης που έκαναν σε διάστημα μιας εβδομάδας δεν ξεπερνούσε τα 12 λεπτά.

Μετά τη γέννα και συγκεκριμένα όταν τα μωρά τους ήταν 8 με 12 ημερών, οι επιστήμονες με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) μέτρησαν και κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα ενώ κοιμόντουσαν. Επικεντρώθηκαν στην ικανότητά τους να αναγνωρίσουν ένα νέο ήχο, ένδειξη που αντανακλά την ωριμότητα του εγκεφάλου.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα μωρά, των οποίων οι μαμάδες έκαναν γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα. «Ο εγκέφαλος ήταν πιο αποτελεσματικός σε αυτά τα μωρά. Μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον ήχο με λιγότερη προσπάθεια», εξήγησε η επιστήμονας Elise Labonte-LeMoyne, υποψήφια διδάκτωρ Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Οι ερευνητές πιθανολογούν πως το ελαφρύ αυτό προβάδισμα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά αργότερα στη ζωή τους όσον αφορά τη χρήση της γλώσσας. Αυτό που μένει να εξακριβωθεί είναι αν το πλεονέκτημα αυτό παραμένει μέχρι την ηλικία του 1 έτους.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Νευροεπιστημόνων στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *