Η γρίπη… απειλεί την αμερικανική οικονομία

 
Με ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα εποχικής γρίπης βρίσκεται αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία πιέζοντας περαιτέρω την εύθραυστη ανάκαμψη, λόγω του αυξημένου κόστους περίθαλψης και της μείωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων που λείπουν από την εργασία τους.


Κατά μέσο όρο, η εποχική γρίπη κοστίζουν στους αμερικανούς εργαζομένους 10,4 δισ. δολάρια για περίθαλψη και επισκέψεις γιατρών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

Στον υπολογισμό που κάνει το οικονομικό δίκτυο CNBC δεν περιλαμβάνεται το κόστος από τη μειωμένη παραγωγικότητα και τις απουσίες των υπαλλήλων λόγω ασθένειας.

Όμως φέτος τα πράγματα δείχνουν πολύ χειρότερα, καθώς η γρίπη έχει εμφανιστεί σε 41 αμερικανικές Πολιτείες με 29 εξ αυτών να αναφέρουν υψηλά επίπεδα ασθενών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν καθημερινά στα επείγοντα των νοσοκομείων και στα ιδιωτικά ιατρεία.

«Αν πρόκειται για ένα μεγάλο ξέσπασμα, όπως της Ισπανικής γρίπης το 1918, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη», δηλώνει καθηγητής Πανεπιστημίου εκτιμώντας ότι «αν το ΑΕΠ πρόκειται να αναπτυχθεί φέτος κατά 2%, η γρίπη θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό αυτό στο μισό».

Η φετινή πάντως σεζόν γρίπης στις ΗΠΑ ξεκίνησε πέντε εβδομάδες νωρίτερα από συνήθως, καθώς η επιδημία συνήθως ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, ενώ φέτος ήδη από το Νοέμβριο η κατάσταση είχε σοβαρέψει σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Ήδη έχουν νοσηλευτεί πάνω από 2.257 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή του περίπου 18 παιδιά. Ήδη η πόλη της Βοστόνης έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Στην Μασαχουσέτη έχουν πεθάνει 18 άνθρωποι, στη Νότια Καρολίνας, ενώ δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Σακραμέντο και την Καλιφόρνια. Στη Μινεσότα, 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και τέσσερις έχουν πεθάνει.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *