Η γλυκοζαμίνη και το μυστικό της μακροζωίας

9508D9C0D18C5F326F897E4A21048282.jpg

  Ένα συμπλήρωμα διατροφής που παρασκευάζεται από τα όστρακα καβουριών μπορεί να κρατά το μυστικό της μακροζωίας.

Πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια έδειξαν ότι η γλυκοζαμίνη παρατείνει τον προσδόκιμο όρο ζωής κατά 10%. Το ποσοστό αυτό στους ανθρώπους αντιστοιχεί σε επιπλέον… οκτώ χρόνια!

Ερευνητές από την Ελβετία πιστεύουν, ότι το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη εδώ και πολύ καιρό για την καλή υγεία των αρθρώσεων και για τη μείωση του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής αλλάζοντας το μεταβολισμό.

Οι ερευνητές αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμη σίγουροι για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

«Οι πιθανότητες όμως είναι πολύ καλές» ισχυρίζεται ο Michael Ristow, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να παίρνει γλυκοζαμίνη ο ίδιος.

Ο Dr Ristow από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (Swiss Federal Institute of Technology) είναι ένας από τους πολλούς επιστήμονες στον κόσμο, που αναζητούν το «μαγικό χάπι» της αντιγήρανσης.

Ο ίδιος με πειράματα που έκανε, απέδειξε ότι η γλυκοζαμίνη παρέτεινε τη ζωή των σκουληκιών κατά 5%. Στη συνέχεια, έκανε παρόμοια πειράματα και σε ποντίκια. Διαπίστωσε ότι η διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων ζώων αυξήθηξε κατά 10%, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Ο Dr Ristow, όπως γράφει η Fiona Macrae στην ιστοσελίδα της Daily Mail, ισχυρίζεται ότι ο ίδιος καταναλώνει καθημερινά ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκοζαμίνης την ημέρα αναμεμιγμένη με νερό, ή εναλλακτικά κάψουλες των 3g ως 5g.

Ωστόσο, τονίζει ότι οι διαβητικοί πρέπει να απευθυνθούν πρώτα στο γιατρό τους, προτού το δοκιμάσουν, καθώς επίσης και όσοι υποφέρουν από αλλεργίες και λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Ο καθηγητής Tim Spector από το King’s College του Λονδίνου συμφωνεί ότι η γλυκοζαμίνη είναι ασφαλής, προσθέτει η αρθρογράφος. «Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο με τα σκουλήκια ή με τα τρωκτικά και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες προτού αρχίσουμε να υπερ-ενθουσιαζόμαστε».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *