Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές στο Cedars-Sinai διαπιστώνουν τώρα ότι η γήρανση προκαλεί σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του λεπτού εντέρου, διαφορετικές από αυτές που προκαλούνται από φάρμακα ή ασθένειες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Reports. Η μειωμένη μικροβιακή πολυμορφία του δωδεκαδακτύλου σχετίζεται με την ηλικία, τον αριθμό των συνοδών ασθενειών και τον αριθμό των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και με τον αυξανόμενο αριθμό των κολοβακτηριδίων.
Η μελέτη διερεύνησε το μικροβίωμα του εντέρου και τον αντίκτυπό του στην υγεία, βασιζόμενη κυρίως σε δείγματα κοπράνων, σύμφωνα με τον Mathur.
Επίσης, στη μελέτη τους, ερευνητές από το πρόγραμμα Cedars-Sinai Medically Associated Science and Technology (MAST) ανέλυσαν δείγματα από το λεπτό έντερο -το οποίο έχει επιφάνεια ενός γηπέδου τένις- για εξέταση του μικροβιώματος και της σχέσης του με τη γήρανση.
«Τώρα γνωρίζουμε ότι ορισμένοι μικροβιακοί πληθυσμοί επηρεάζονται περισσότερο από τα φάρμακα, ενώ άλλοι επηρεάζονται περισσότερο από ορισμένες ασθένειες ενώ έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα μικρόβια που φαίνεται να επηρεάζονται μόνο από τη χρονολογική ηλικία του ατόμου», έγραψαν οι ερευνητές.
Ο 21ος αιώνας αναφέρεται ως «εποχή του μικροβιώματος του εντέρου» καθώς οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τρισεκατομμύρια βακτήρια του εντέρου, αρχαία, μύκητες και ιοί στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές στους αστερισμούς του μικροβιακού σύμπαντος μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσιμες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερολογικών, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και ορισμένων νευρολογικών διαταραχών.
Ενώ οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η μικροβιακή ποικιλία στα κόπρανα μειώνεται με την ηλικία, οι ερευνητές του Cedars-Sinai εντόπισαν βακτήρια στο λεπτό έντερο που αναφέρονται ως "διαταράκτες" και αν αυξηθούν μπορούν να δημιουργήσουν ενοχλήσεις. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία γήρανσης σχετίζεται με αυξημένη συστηματική φλεγμονή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα βακτήρια στο λεπτό έντερο αλλάζουν από μικρόβια που προτιμούν το οξυγόνο σε αυτά που μπορούν να επιβιώσουν με λιγότερο οξυγόνο, κάτι που ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα καθώς η έρευνα συνεχίζεται. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα αίτια και οι επιπτώσεις αυτών των μικροβιακών αλλαγών με την ηλικία.