Η φυματίωση εξακολουθεί να σκοτώνει

897531533B6E30629F9138A3D76E9B8F.jpg

  Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, με σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει και θα πρέπει να συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 2013 καταγράφηκαν παγκοσμίως 9.000.000 κρούσματα φυματίωσης, από τα οποία 360.000 στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκό γραφείο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)) .

Επίσης, 1.500.000 άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από φυματίωση, με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων να έχει καταγραφεί στις φτωχές χώρες, καθώς επίσης και μεταξύ ατόμων με HIV λοίμωξη.

Αυτό όμως που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι η φυματίωση είναι μία νόσος που θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2013, 37.000.000 ζωές παγκοσμίως σώθηκαν μέσω της διάγνωσης και θεραπείας.

Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τη φυματίωση, εκτιμάται ότι 3.000.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μετακινούμενοι πληθυσμοί, Χρήστες Ενδοφλεβίων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), άτομα με ΗΙV/AIDS, φυλακισμένοι, κλπ), δεν έχουν πρόσβαση στη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η προσέγγιση, αντιμετώπιση και θεραπεία των ανθρώπων αυτών, αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη των νέων στόχων που έθεσε ο ΠΟΥ το Μάιο 2014 για τον έλεγχο της φυματίωσης: μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης κατά 90% από σήμερα μέχρι το 2035 και αντίστοιχη μείωση των θανάτων από φυματίωση κατά 95% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο, όμως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα.

Κατά την τελευταία όμως τριετία, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως κρατούμενοι, Χ.Ε.Ν, άτομα με HIV λοίμωξη κ.α.

Για το λόγο αυτό, η φυματίωση παραμένει στις άμεσες προτεραιότητες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με έμφαση στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μαζί με τα αρμόδια γραφεία του να προωθήσουν κατάλληλα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ευάλωτων αυτών πληθυσμιακών ομάδων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2015 μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

1) ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr,
2) ΠΟΥ Ευρώπης: www.euro.who.int, και ΠΟΥ: www.who.int
3) Ευρωπαϊκό CDC: www.ecdc.europa.eu.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *